4 millió megtekintésnél tartanak az új kedvenc gyümölcsöt bemutató videók

2023. március 17.

Magyarországon is könnyen hozzáférhető, sokoldalú, mégis alig esszük. Remélhetőleg ez a cikk elolvasása után változik.

Mostanában a TikTok tartalomkészítői is rákaptak az egyik legegészségesebb, tápanyagban leggazdagabb ételre: a pekándióra. A #brazilnut hashtaggel ellátott videók már 4,2 millió megtekintést gyűjtöttek össze. Ez a szuperétel ráadásul sokkal több, mint egy sima TikTok-őrület. Az Amazonas esőerdejéből származó pekándió egy könnyen hozzáférhető és finom nassolnivaló. Rengeteg tápanyagot is tartalmaz, számos pozitív egészségügyi hatással bír. Az alábbiakban a Popsugar szakértőinek segítségével összeszedtünk mindent, amit a pekándióról tudni érdemes − többek között azt is, hogy miért mindig csak néhány szemet együnk belőle egyszerre.

Fotó: Africa Studio / Shutterstock

Mi az a pekándió?

A brazil diónak is nevezett pekándió tápanyagokban gazdag dió fajta, ami az Amazonas esőerdejében termesztett brazil diófáról származik – idézi a cikk Nataly Komovát a JustCBD táplálkozási és fitneszszakértőjét. A vesebabhoz hasonló alakú, nagyméretű dió kemény külső héjjal és az átlagosnál krémesebb belsővel rendelkezik, íze a manduláéhoz hasonló. A legfontosabb azonban, hogy a pekándió már-már függőséget okozó íze mellett sok egészséges zsírt, fehérjét, rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A pekándió fogyasztása

A brazil dió rendkívül egészséges nassolnivaló. 10 gramm dió (körülbelül két szem) nagyjábül egy gramm rostot és két gramm fehérjét kínál. Fogyasztása telítettség érzetet kelt, miközben segíti az emésztőrendszer működését is. Fontos tápanyaga az E-vitamin, ami nélkülözhetetlen a látás, az érrendszer, az agy és a bőr egészsége szempontjából, valamint a szelén, ami fokozza az immunrendszer működését és jó a pajzsmirigynek.

A pekándió előnyei

A pekándiónak leginkább a pajzsmirigy megfelelő működésében és a hormonháztartás egyensúlyában vannak elévülhetetlen érdemei. A fő felelős ezért a szelén. Egyetlen szem dió szeléntartalma − nagyjából 68-81 mikrogramm – fedezi a napi szükségletet. A szelén véd a sejtkárosodástól és a fertőzésektől is. Az egészséges zsíroknak, valamint az olyan vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően, mint az E-vitamin, a magnézium és a cink, a pekándió segít az immunrendszer működésének hatékonyabbá tételében és a gyulladások csökkentésében. A telítetlen zsírjaival segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a szívbetegségek elleni védelemben is.

Hány szemet ehetünk belőle?

A szelén jó, de csak egy bizonyos mértékig. A magas szeléntartalom miatt naponta legfeljebb 2-4 szem pekándiót fogyasszunk. Ez a mennyiség elegendő szelént biztosít, miközben a túl sok fogyasztása mérgezéshez vezethet. A korai jelei a túladagolásnak a fokhagymás lehelet és a fémes íz a szájban. Még nagyobb dózisban remegést, veseelégtelenséget, szívrohamot és szívelégtelenséget okozhat a National Institute of Health szerint. A terhes vagy szoptató kismamáknak érdemes teljesen elkerülniük a pekándió fogyasztását a nagy mennyiségű szelénnel kapcsolatos lehetséges kockázatok miatt.

Felhasználása

Sokoldalúan bevethető a konyhában, számos receptben tudja helyettesíteni a hagyományos diót. Korábban írtunk már róla, hogy egyre gyakrabban bukkan fel bejgliben, illetve hogy milyen fűszerrel mutat nagyon jól a süteményekben.

Címlapfotó: Marcos Paulo Prado / Unsplash