A világ legjobb sommerlier-je versenyen magyar indulóért is szurkolhatunk

2023. február 02.

Juan Sebastian Giraldo indul a világ legjobb sommelier-je címért: ha az első tízben sikerülne végeznie, történelmet írna.

Juan Sebastian Giraldo kolumbiai-magyar származású sommelier, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tavaly megnyerte mindkét magyar sommelier szövetség által kiírt sommelier versenyt. Mivel a Magyar Sommelier Club tagja az Association de la Sommellerie Internationale (röviden ASI) egyesületnek, így az aktuális bajnok számára lehetőség nyílik, hogy részt vegyen a nemzetközi megmérettetésen. „Ami a világ legjobbja” – teszi hozzá Sebastian, akit Kolumbiában értünk utol. „Aki megnyeri ezt a versenyt, szinte azonnal kisebb legendává válik.”

Erős a mezőny a legjobb sommelier címért

Egy férfi borral a hóna alatt
Fotó: Sebastian Giraldo

„A világ legjobb sommelier-je címért kiírt verseny kicsit olyan, mint a foci VB” – mondja Sebastian. Ezt csak háromévente rendezik meg, mindig más helyszínen. Idén Franciaország ad otthont a versenynek, amely február 7-12. között kerül megrendezésre. Az ASI szövetség az összes kontinensen jelen van, így idén 68 országból érkeznek a jelentkezők. Közülük számos Master Sommelier is jön, és sokan nem először próbálkoznak a lehetetlennek látszó küldetéssel.

„Vannak, akik évek óta készülnek; és vannak olyanok is, akiket egy komplett csapat edz, sommerlier-k, szakértők, sőt, még pszichológus is. Például a svédeket. Nekünk ennél kicsit szerényebb lehetőségeink vannak.”

Ráadásul, míg nálunk a sommelier szakma viszonylag szűk körű, addig az olyan országokban, mint mondjuk Anglia vagy Franciaország, több körből kerül ki az ország legjobb sommelier-je, aki ezzel megszerzi a kvótát, hogy indulhasson a nemzetközi versenyen.

Tanulni, tanulni és tanulni

Sebastian az elmúlt három hónapot Kolumbiában töltötte, azonban nem pihenéssel telt az idő. A verseny első részében a versenyzőknek elméleti tudásukat kell bizonyítaniuk. „És itt nem arról van szó, hogy Bordeaux-ról vagy Burgundiáról kell számot adni. Jöhetnek Ukrajna, vagy éppen India borai; de fel kell készülni sajtokból, sőt, szivarokból is!” Mindössze 15-en jutnak tovább a gyakorlati részre. „Az elmúlt három hónap minden napját tanulással töltöttem, de tudok olyanról, aki már három éve készül a versenyre.” A kolumbiai tartózkodás előtt Sebastian a FELIX Budapest sommerlier-jeként dolgozott, hazatérvén pedig egy erős szakmai támogatottság mellett a gyakorlati feladatokra (kóstolás, szerviz) koncentrál majd. Egyelőre ez a felkészülés teszi ki mindennapjait, és ugyan itthonról is, külföldről is megkeresték már munkaajánlatokkal, most ezekkel nem foglalkozik. Majd a verseny után.

„Korábban már voltak itthonról indulók. Én a legjobb 10 közé szeretnék bekerülni, ezzel lennék igazán elégedett. Ha ez sikerül, akkor azzal tényleg történelmet tudnék írni.”

Mi drukkolunk neki, és reméljük, legközelebb már mint top 10-es sommelier-vel tudunk beszélgetni vele!

Ha pedig olvasóinknak kedve támadt egy kicsit mélyíteni az elméleti boros tudásukat, ajánljuk az alábbi könyveket, vagy javasoljuk, iratkozzanak be a CEWI februárban induló sommelier kurzusára!

Szerző: Kalmár Borbála
Címlapfotó: Stefan Schauberger/Unsplash