A Mouton Rotschild legújabb címkéjét ismét egy híres művész tervezte

2022. december 04.

A Mouton Rotschild, a világ egyik leghíresebb borászata, idén egy híres skót festőművészt kért fel az egyedi címke megtervezésére.

Közös kollaboráció

View this post on Instagram

A post shared by GERICOT – Négociant (@maison.gericot)

Az egyik leghíresebb figuratív festőként számon tartott skót származású, Peter Doig nemrég az 5 nagy Bordeaux-i borászat közé tartozó Mouton Rothschild 2020-as címkéjének az elkészítésére kapott megbízást a tulajdonosoktól, Philippe Sereys de Rothschildtól, Camille Sereys de Rothschildtől és Julien de Beaumarchais de Rothschildtől – számolt be a hírről a decanter oldala.

A hivatalos bemutatási ceremóniára november 30-án került sor a Bordeaux-i Palais de la Bourse-ban, ahol az eredeti festményt és az abból készített boros címkét is felfedték.

pincészet, hordók
Fotó: Arnieby / Shutterstock

Julien de Beaumarchais de Rothschild, a Château Mouton Rothschild társtulajdonosa, valamint a birtok művészeti és kulturális tevékenységének felelőse a művésszel való közös munkát hatalmas megtiszteltetésnek nevezte.

Az alkotásról

View this post on Instagram

A post shared by Anastasiia (@ana_shares)


Jean-François Millet és Vincent Van Gogh festők hatására utalva Peter Doig „álomkép”-nek nevezte el alkotását, amit egyfajta tisztelgésnek szánt azok előtt, akik a szőlővel dolgoznak. A mű személyes jelentőséggel is bír a művész számára, a képen szereplő embert ugyanis egy jó barátjáról mintázta. Julien de Beaumarchais de Rothschild minden évben más művészt kér fel az új évjárat címkéjének elkészítésére. „Ezúttal egy olyan művészt szerettünk volna felkérni, aki a figuratív festészet képviselője. Peter Doig generációja egyik legkiválóbb képviselője, aki világszerte tart kiállításokat. Van valami egészen különleges a technikájában, ami megkülönbözteti őt a többi kortárs művésztől. Témái rendkívül változatosak, mégis sikerült megteremtenie saját, utánozhatatlan világát” – idézi a cikk Julien de Beaumarchais de Rothschildet.

Egyedülálló 2020-as boraukció

View this post on Instagram

A post shared by Bon Coeur Fine Wines (@boncoeurfinewines)

A Château Mouton Rothschild tulajdonosai a 2020-as évjárat bemutatása kapcsán közös nyilatkozatukban felajánlást is tettek. „A 2022-es évjárat nagyszerűnek ígérkezik, régiónk egyes részein azonban hatalmas erdőtüzek pusztítottak. Éppen ezért, miután felfedtük a Château Mouton Rothschild 2020 címkéjét, úgy döntöttünk, a Sotheby’s aukciósházzal együttműködve egy kivételes tétel árverezését kezdeményezzük. A teljes bevételt a gironde-i tűzoltóknak adományozzuk.” A felajánlás értelmében a 2020-as évjárat egyetlen Nabukodonozorba, vagyis 15 literes palackba töltött példánya kerül kalapács alá.

Az együttműködés kapcsán, Jamie Ritchie, a Sotheby’s Wine & Spirits elnöke a következőket mondta: „A Mouton Rothschild mindig is úttörő szerepet játszott abban, hogy műalkotások kerüljenek a boroscímkékre. Ez a hagyomány már 1945 óta minden évben tovább fokozza az egyes évjáratokkal kapcsolatos várakozásokat.”

A művészről

View this post on Instagram

A post shared by Olivier Hauet (@olivier_ht)

Peter Doig 1959-ben született a skóciai Edinburgh-ben, majd családja 1962-ben apja munkája miatt Trinidadba költözött. 1979-ben aztán Londonba utazott, hogy a Wimbledoni Művészeti Iskolában tanulhasson, majd 1990-ben MA fokozatot szerzett a Chelsea Művészeti Főiskolán.

Alkotásai már számos jelentős múzeumban és galériában voltak kiállítva világszerte, köztük a Tate Britainben 2008-ban, a Skót Nemzeti Galériában és a Tokiói Modern Művészetek Múzeumában 2020-ban. Ma a Chicagói Művészeti Intézetben, a washingtoni National Gallery of Artban, a londoni Tate Galériában és a müncheni Goetz-gyűjteményben találhatók alkotásai. Legközelebbi nagyszabású kiállítása 2023 februárjában nyílik meg a londoni The Courtauld Institute of Artban lesz.

A korábbi művészek

View this post on Instagram

A post shared by Crystal Shih (@chino_kobayashi)


Mint korábban írtuk, 1945 óta a Château Mouton Rothschild minden évjáratának címkéjét egy különleges és eredeti műalkotás illusztrálja. A korábbi címkéket megalkotó művészek közé tarozott többek között Dalí, Miró, Chagall, Picasso, Warhol, Soulages, Bacon, Balthus, Tàpies, Jeff Koons, David Hockney, Annette Messager és Olafur Eliasson.

Az említett világhírű művészek alkotásai a Festmények a címkéken című állandó kiállításon tekinthetők meg a Château Mouton Rothschild központjában.

Címlapfotó: Shyripa Alexandr / Shutterstock