5 különleges francia szőlőfajta, amit mindenkinek ismernie kell

2022. október 31.

Különleges szőlőfajta Julius Caesar idejéből, az Alpokból és a világ leghíresebb rozé termelő vidékéről. 5 bor igazi ínyenceknek.

Egy korábbi cikkünkben bemutattunk olyan ritka szőlőfajtákat, amiből itthon is készül bor. Az alábbi, Falstaff által összeállított lista fajtáiról ugyanez nem mondható el. Kizárt, hogy Magyarországon találkozzunk velük, viszont annyira izgalmasak, hogy érdemes értük feltúrni a borszaküzleteket vagy méginkább elutazni Franciaországba.

1. Counoise

Côtes du Rhône vörösborait a borrajongók többsége ismeri, sokan azt is tudják, ezek gerincét általában a grenache, syrah és mourvèdre alkotja. A régióban azonban összesen 15 szőlőfajta termesztése engedélyezett, ezek egyike counoise. Élettel teli savaival, borsos-gyümölcsös aromáival remek kiegészítő, moderált alkoholtartalma miatt ritkán találkozni magasabb százalékban a vidék nagy formátumú boraiban. (Fajtatisztán pedig egyáltalán nem sorolják a számottevő borok közé.) Egyes Châteauneuf-du-Pape-ban és Château de Beaucastel-ben készülő borban aránya azért elérheti a 10 százalékot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Christina’s A Wine Boutique (@christinas_a_wine_boutique) által megosztott bejegyzés

Az utóbbi időszakban Kalifornia pincészetei fedezték fel maguknak, legintenzívebben a Tablas Creek borászat foglalkozik vele, az ő nevükhöz fűződnek az eddigi legígéretesebb tételek is.

2. Mondeuse

A Nyugati-Alpok előterében fekvő francia Savoie megyében (egykor a Magyarországon is leszármazottakkal rendelkező Savoyaiak hercegsége) több izgalmas szőlőfajta is jelen van. Közülük is kiemelkedik a mondeuse, amit a 19. században a filoxéra majdnem teljesen kipusztított. Szerencsére ez nem következett be, ma pedig reneszánszát éli, 240 hektáron termesztik.

Szoros rokonságban áll a syrah-val, hozza annak sötét színét és borsos ízvilágát. Erőteljes savai miatt pezsgő alapanyagként is számítanak rá, pinot noirral és gamay-val házasítva rozé is készül belőle és fajtatiszta vörösborként is abszolút megállja a helyét. Ajánlott pincészetek: Domaine Prieuré St. Christophe, Domaine de l’Idylle, Denis & Didier Berthollier.

3. Tibouren

A világ leghíresebb rozé bora kétségtelenül a provence-i, ami grenache-ból és cinsault-ból készül. Van azonban Provence-ban más látni- és főleg kóstolnivaló. A tibouren régi motoros, feltételezések szerint már Julius Caesar idejében jelen volt a környéken, nevét is Róma folyójáról, a Tevere (latinul: Tiberis) folyóról kapta.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Clos Cibonne (@clos_cibonne) által megosztott bejegyzés

Csak nagyon kevés szőlőfajta adja vissza Provence jellegzetes földes-fűszernövényes illatát olyan intenzíven, mint a tibouren. Az újkori sikertörténetet első sorban a rozé bora által írják a pincészetek, de készítenek belőle karizmatikus vörösbort is. A Clos Cibonne-nál teszil a legtöbbet a fajta reneszánszáért.

4. Roussette

Délkelet-Franciaországban, szintén az Alpok lankáin (Jura, Savoi) terem. Sokszor szokták összekeverni a roussanne fajtával, a kettő nem ugyanaz. Virágos, kandírozott gyümölcsös, diós illatokat produkál, annál is inkább, mert szinte mindig hordóban érlelik. Gyakran aperitifként fogyasztják.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alexis Daunis (@alexis_sommellerie) által megosztott bejegyzés

Aki a roussette-et kipróbálná, annak bizony házhoz kell mennie. Mindenek előtt a Domaine Saint-Germain és Domaine Dupasquier pincészeteknél érdemes kopogtatni.

5. Melon de Bourgogne

Dacára a névnek, nincs köze (ma legalábbis biztosan) Burgundiához, az Atlanti-Ócenántól 50 kilométerre fekvő Nantes város körül terem. Szereti a hűvös, nedves klímát, beérik ilyen körülmények között is, miközben nem indul rothadásnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Domaine du Haut Bourg (@hautbourg) által megosztott bejegyzés

Az elmondottak ellenére lágy savak jellemzik és általában elmondható, nem egy kimondottan karakteres fajta. Éppen ezért alkalmas viszont a terroir közvetítésére. A Domaine du Haut Bourgnál készül belőle olyan tétel, amit 9 évig tartanak seprőn – ha csak egyet kóstolnánk, ez legyen az!

Címlapfotó: Howard Bouchevereau / Unsplash