Itthon is hihetetlenül népszerű ez a zöld ital, hamarosan hiány lehet belőle

2025. április 08.

Máris több helyen beszerzési korlátot határoztak meg.

A rendkívül egészséges, porrá őrölt japán zöld tea, a matcha népszerűsége olyan ütemben nő, hogy egyes becslések szerint a globális piac értéke 2028-ra eléri majd az 5 milliárd dollárt – olvasható a Hamu és Gyémánt oldalon. Mint írják, ezzel csak egy probléma van: könnyen lehet, hogy a japán teatermelők egész egyszerűen nem képesek ennyi matchát előállítani.

2024-ben több nagy japán teagyártó is beszerzési korlátot szabott ki a matchára. A távol-keleti ország több kávézójában és teázójában is „elfogyott” táblával találkozhattak azok, akik porrá őrölt zöld teát szerettek volna inni.

Ahogy a Food & Wine is kiemeli, a hiány oka az egyre fokozódó népszerűségben és a matcha speciális termesztési körülményeiben keresendő. A zöld teát ugyanis hagyományosan évente csupán egyszer, tavasszal szüretelik. Ráadásul a tencha nevű alapanyagot ezután még porrá is kell őrölni, ami időigényes folyamat.

Mindenki álljon át a matcha termelésére!

Ma a matcha a teljes japán teatermelés mindössze 6 százalékát teszi ki. Mindeközben ellentétes folyamatok játszódnak a szigetországban és a világ többi részén. Amíg az elmúlt két évtizedben Japánban visszaesett a matcha és az egyéb zöld teák iránti kereslet, a világ többi részén drámaian megnőtt. Ez azt eredményezte, hogy 2010 és 2023 között közel a kétszeresére nőtt az ország teatermelése pusztán azért, hogy képes legyen kielégíteni az európai és az észak-amerikai igényeket. Ennek eredményeképp ma már az országban termelt tea több mint felét exportálják.

A kereslet a világjárvány idején robbant be igazán. Az emberek ekkoriban kezdtek el széles körben egészségesebb alternatívát keresni a kávézás helyett. Azok, akik ma matchát fogyasztanak, jellemzően nem is feltétlenül az íze, sokkal inkább a remélt egészségügyi előnyei miatt veszik meg. Fontos azonban, hogy csak a magas minőségű japán matcha igazán egészséges. A gyanúsan olcsó, illetve a más országokban (jellemzően Kínában) előállított verzió sem ízében, sem összetételében nem nyújtja ugyanazt.

A töretlenül növekvő népszerűség miatt a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium (MAFF) arra kéri a teatermelőket, hogy más teafajták helyett inkább a matchára összpontosítsanak. Könnyen lehet ugyanakkor, hogy egész egyszerűen nincs elég farmer ahhoz, hogy az ország kiszolgálhassa a keresletet. A MAFF adatai szerint az ország teatermelőinek száma a 2000-es 53 ezerről 2020-ra mindössze 12 ezerre csökkent.

Címlapfotó: Dylan Alcock / Unsplash