A tökéletes rántotta titka: egy filléres plusz összetevő a sütés előtt

2023. október 02.

A tökéletes rántotta kedvéért nem kell elmenni egy reggelizőbe. Egy hétköznapi összetevő segítségével máris ott érezhetjük magunkat.

A legtöbb szakács egyetért abban, hogy mérsékelt vagy alacsony hőfokon a legajánlottabb elkészíteni a rántottát, továbbá a jó minőségű serpenyő szintén elengedhetetlen. Ami azonban a (tojáson túli) kiegészítőket illeti, a séfek véleménye között nagy az eltérés: az egyszerű egy-két evőkanál víztől kezdve az extra vajon, tejszínen át a szójaszószig sok mindenről lehet olvasni. Alton Brown amerikai televíziós személyiség (főzőshow-műsorvezető, séf, író, szinkronszínész és operatőr) a tojásrántotta elkészítése során mindössze egy kanál klasszikus majonézre esküszik.

Sokan hitetlenkedtek ezzel kapcsolatban a „trükkről” beszámoló thedailymeal.com cikke szerint is. Hiszen minek is a rántottába majonéz, aminek egyik fő összetevője szintén a tojássárgája? (Olyannyira, hogy a majonéz helyettesítheti is a tojást bizonyos receptekben.)

Brown ezt a titkos hozzávalót először az EveryDayCook című, 2016-ban megjelent könyvében fedte fel. A séf a leírtak alapján három tojáshoz használ egy teáskanál majonézt. Természetesen ez az egyéni ízlés függvényében változtatható.

Ha ki szeretnénk próbálni ezt a tippet, könnyen beleépíthetjük a rántotta elkészítésének folyamatába. Kezdjük azzal, hogy közepesre előmelegítjük a serpenyőt. Ezután törünk fel a tojásokat egy tálba, adjunk hozzá egy púpozott adagot a kedvenc – még jobb, ha házi – majonézünkből.

Az egészet keverjük addig, amíg tökéletesen elegyedik minden mindennel. Amikor a serpenyő forró, adjunk hozzá egy darab vajat. Miután a gyöngyözés alábbhagy, lassan öntsünk bele a tojásos keveréket, és egy kanállal vagy spatulával keverjük addig, amíg a tojások a kívánt állagúak nem lesznek.

Bár a majonéz ellenzői talán nem hiszik el, de a krém teljesen feloldódik a tojásokban anélkül, hogy ízének nyoma maradna. Mindössze elképesztő puhaságú, selymességű textúrát hagy maga után.

Szerző: Bódy Kolos
Címlapfotó: amirali mirhashemian / Unsplash