5 étel, amit szigorúan tilos mikrózni
Ételek, amiknél a mikrózás katasztrófához vezethez.
A tasteofhome.com oldal gyűjtött össze 5 olyan ételt, amit valamilyen oknál fogva tilos mikrohullámú sütőbe tenni. Az alábbiakban mi is bemutatjuk a listát.
Szőlő
A magas víztartalmú étel hamar felforr a mikróban, így megégetheti a bőrünket, vagy a szájpadlásunkat, ha hozzáérünk. A szőlőben ráadásul olyan folyamatok indulhatnak el, aminek eredményeként még a készülékben is kár keletkezhet.
Hal
A hal elvileg elkészíthető mikróban, de képlet egyáltalán nem olyan egyszerű. Mindenképpen kell rá némi zsiradék, citromlé és az egészet nedves papírtörlőbe kell csavarni, különben a hal kiszárad és rágós lesz. Nehéz jól megcsinálni, ezért jobb a hagyományos módszereknél maradni.
Csirkeszárny és oldalas
Mi a közös a csirkeszárnyban és az oldalasban? A csont. A csont jól megőrzi a hőt, ennél fogva viszont a hús egyenetlenül kap belőle. Közelében a hús belső hőmérséklete alacsonyabb, ezért ezeknek a részeknek több idő és hő kell. Mikróval ez nehezen kivitelezhető, ezért nem ajánlott a mikrózás itt.
Kel
A kelnek speciális a szerkezete és nagyon jó vasgyűjtő. Magas vastartalma miatt nem ajánlott a mikróba tenni. Hasonló a helyzet a répával, zöldbabbal is.
Olajban sült ételek
Az olajban sült ételek általában megszívják magukat olajjal. Ezt a mikróban „kiizzadják”, vagyis a felmelegített étel fonnyadt lesz és egyáltalán nem emlékeztet az eredeti friss változatra. Ráadásul az kicsapódó olaj, ha túlhevítjük a mikróban, felforrhat és beterítheti az egész készülék belsejét.
Címlapfotó: Stepan Kulyk / Unsplash