BORKULT – Fókuszban a következő generáció! 

2023. augusztus 06.

Hétről hétre zsúfolásig megtelik hallgatókkal a Pécsi Tudományegyetem 300 fős előadóterme. A Borkult borkurzus minden félévben teltházas.

Hiánypótló Borkulturális alapismeretek kurzust indított a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (PTE SZBKI). A tematikát a Szegedi Tudományegyetemhasonló képzése alapján dolgozták ki. A Borkult minden félévben teltházas. 

Képzeljünk el egy szituációt: 18 évesen az a feladat, hogy vegyünk egy üveg jó bort! – egyszerűen nem tudjuk, hogy milyen irányba induljunk el! A képzés célja, hogy magabiztos borfogyasztókat neveljünk – hangsúlyozza Madaras Zoltán, a PTE SZBKI elnöke.  A hallgatóink – 12 alkalom alatt 50 bort kóstolva – azok, akik a jövőben megengedhetik maguknak a minőségi bor fogyasztását, és valószínűleg olyan területen helyezkednek el, ahol fontos a kulturált és hozzáértő borfogyasztás, valamint a magyar borok ismerete. A képzés bármely felsőoktatási intézményben könnyen adaptálható és ebben a borászok is partnerek. Célunk, hogy minél több egyetemi hallgatóhoz eljussunk.

emberek ülnek egy előadóteremben
Fotó: Címlapfotó: Csortos Szabolcs / Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Az előadásokon a hallgatók a szőlészet-borászat alapjaival ismerkednek meg, majd az ország különböző borvidékeit képviselő borászoké a főszerep – borkóstolóval egybekötve. Az előadók az ország minden szegletéből, akár Tokaj vagy Sopron környékéről érkeznek.  

A világra nyitott fiatalokat fontos megismertetni a borkultúrával, mint az egyetemes kultúra elválaszthatatlan részével. Egy ilyen kurzus érdekesen és szakmailag hitelesen enged betekintést a borok világába – véli Vesztergombi Csaba, a szekszárdi Vesztergombi Pincészet vezetője. – Ma számtalan bort helyettesítő termék található a piacon, de ha a bor lesz az, amiről a hallgatónak már vannak ismeretei, személyes jó élményei, akkor nagy valószínűséggel a kulturált borfogyasztók táborát fogja erősíteni. 

 A Borkult képzést szeptemberben folytatódik és nem csak Pécsett…

(promóció)
Címlapfotó: Csortos Szabolcs / Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet