Ne dobjuk ki a sajt kérgét, valódi kincs!

2022. november 12.

A sajt kérge rengeteg ételben újrahasznosítható, ezért nem érdemes kidobni.

Szinte minden háztartásban akad egy darab Parmigiano-Reggiano, Grana Padano vagy pecorino Romano a hűtőben, aminek már csak a kemény, kissé megszáradt kérge maradt meg. A food52 cikke szerint ahelyett, hogy a sajt széle a kukában végezné, ajánlott inkább felhasználni. A kérget természetesen nem önmagában kell elfogyasztani, hanem kiváló ízesítést biztosít többek között levesekhez és tésztaszószokhoz. Ezenfelül, ha valaki szeretné egy kicsit csökkenteni az otthoni élelmiszer-hulladék mennyiséget, akkor ez egy jó lehetőség arra, hogy fenntartható módon valami újat alkosson. Az étel elkészítéséhez használt sajt kérget azonban mindenképpen meg kell tisztítani. A sajt kéreg megtisztítása nem egy ördöngösség, csak le kell öblíteni, majd egy papír segítségével szárazra kell törölni. Végül egy késsel el kell távolítani a felületén található felesleges viaszt.

Sajt kéreg tárolása

Ha valaki még nem áll készen a sajt kérgek azonnali felhasználására, akkor tárolja őket egy légmentesen záródó műanyag zacskóban vagy dobozban. A héjat tartsuk a fagyasztóban, egészen addig amíg nem kerül felhasználásra.

Leves

leves fehér tányérban
Fotó: Irina / Unsplash

A sajthéj felhasználásának egyik legnépszerűbb módja a leves. Ha valaki kóstolt már reszelt sajttal „díszített” levest, akkor ez a verzió is biztosan ízleni fog neki. Adjunk kedvenc erőlevesünkhöz nagyjából 130 gramm Parmigiano-Reggiano sajt kérget. Ezután fűszernövényekkel (rozmaring, kakukkfű) és zöldségekkel (paradicsom, zöldborsó) együtt pároljuk meg a héjat a lében. A sajt kéreg lágyítani fogja az alaplé ízét és krémesebbé teszi azt. A végeredmény egy bársonyos, finom diós ízjegyekkel rendelkező leves lesz. Innentől tetszés szerint alakítható az étel. A héjat csak közvetlenül tálalás előtt kell eltávolítani. Az elkészített leves tetejét pedig természetesen sajtreszelékkel díszítsük.

Tészta

Fotó: amirali mirhashemian / Unsplash

A kérget néha a házi tésztaszószokhoz, például a klasszikus marinarához is hozzá szokták adni. Ebben az esetben a Parmigiano-Reggiano vagy Grana Padano kérget paradicsommal és bazsalikommal kell megpárolni. A héj enyhén sós ízt ad a szósznak, miközben sűríti a textúráját. Tálalás előtt itt se felejtsük eltávolítani a kérget.

Rizottó

Fotó: Stefan Schauberger / Unsplash

A rizottókat általában alaplevével vagy vízzel szokás megfőzni, így nem is kérdés, hogy ezekbe is mehet bele a sajt kérge. Amíg a folyadék felmelegszik, hozzáadjuk a héjat, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a rozmaringot, és megpároljuk az összetevőket. A rizottót rendkívül feldobják majd a húsleves sajtos jegyei, az eredmény pedig egy finom, csábítóan krémes fogás lesz.

Olivaolaj

Fotó: Dimitri Karastelev / Unsplash

Ha valaki kedveli az olívaolajat, nagy rajongója lesz a következő trükknek is! Ehhez szükségünk lesz egy pecorino Romano sajt héjára, amit egy üveg extra szűz olívaolajhoz adunk. Hagyjuk állni ezt a „keveréket” néhány napig, hogy a sajt íze megfelelően átjárja az olajat. A házi készítésű ízesített olívaolajunkhoz hozzáadhatunk más fűszernövényeket is, például kakukkfüvet, rozmaringot vagy fokhagymát. Fogyasszuk ropogós pirítós kenyérrel! Ez egy tökéletes előétel snack, amit akármilyen összejövetelen jól mutat!

Címlapfotó: Alexander Maasch / Unsplash