A nyár íze már a palackban

2023. május 24.

A május a Vincénél tradicionálisan a rozé borokról szól, most pedig egy kiemelkedő tételt mutatunk hazánk egyik legkeresettebb borvidékéről.

Bárdos Elvira igazgatja a Mátra egyik legikonikusabb pincészetét, a Bárdos Pincészetet, a női gondoskodás pedig minden egyes Bárdos boron visszaköszön. A késő tavasz-kora nyár a szabadba csábítja a borfogyasztókat, az egyre magasabbra szökő nappali hőmérséklet pedig kedvez a vidám, könnyű, gyümölcsösre hangolt boroknak, mint amit a rozé borok is képviselnek.

A Bárdos Pincészet a mátrai borvidéken, Nagyrédén található családi vállalkozás, melyet 1999-ben alapítottak. Barna erdőtalajon, ernyős művelési módban, 10 hektárról szüretelik boraikat. A feldolgozott szőlőből, hűtött irányított erjesztéssel készülnek az egyes tételek, melynek jelentős része reduktív jellegű. A pincészet a borvidék adottságait kihasználva az illatos fehér- és rozéborok készítésére helyezi a hangsúlyt.

Bárdos Rosé 2022

A cabernet sauvignon mindenképpen telitalálat, legyen szó akár vörösborról, akár rozéról: filigrán fűszerkészlete, eleganciája messze kiemeli a társai közül! Bárdos Elvira a tőle megszokott maximalizmussal és precizitással igazgatja a pincét és felügyeli a borokat: a női gondoskodás pedig visszaköszön a borászat tételein is. A cabernet sauvignonból készült rozéjuk egyszerre jól esően gyümölcsös, és simogatóan fűszeres; a megszokott tutti fruttis, epres ízvilág helyett joghurtos meggy és feketeribizli, valamint zöldfűszerek kényeztetik az ízlelőbimbókat.

Hűtsük be jól, dőljünk hátra, és csak élvezzük a frissítő kortyokat!

Kapható: Auchan

Még több rozé a Vince Magazin májusi lapszámában.

Címlapfotó: Corina Rainer/Unsplash