A somlói bor nagy napja

2024. december 02.

2024. november 30-án Andris-napi Bormestertalálkozó és minikonferencia zajlott Somlóvásárhelyen.

A globális borfogyasztás az utóbbi 10 évben fokozatosan csökkent. A különbség évi 40 millió hektóliter.  Az éves borfogyasztás már annyival kevesebb, mint 12 év teljes magyar bortermése. Ilyenkor különösen fontos tudni mi mozgatja a fogyasztói szokásokat és merre tartanak a változások. Vajon miért épp a bor, a legegészségesebb alkoholtartalmú ital kiemelt célpontja az alkoholellenes lobbinak? A piac, a fogyasztói ízlés változása mellett, hogyan tudnak megfelelni a klímaváltozás, a környezetérzékenység és a gazdaságosság követelményeinek egyidőben a szőlő- és bortermelők? Milyen lesz a hazai és az EU szabályozási és támogatási rendszer? Ezekre a kérdésekre keresték a gyakorlati lépesben is megfogalmazható válaszokat a 23. alkalommal megrendezett András-napi Bormestertalálkozón a somlói Tornai Pincészetben. A rendezvény második részében a hagyományoknak megfelelően átadták a „Somlóért” Tornai Endre Emlékdíjakat.

A találkozón a piaci trendek szakértői, a fogyasztói szokások ismerői és alakítói, a szőlészeti és borászati tudományok művelői, a teljes termékpálya – benne a kereskedelem – gyakorlati szakemberei és a kormányzat képviselői osztották meg egymással és a Balaton Borrégió termelőivel eredményeiket, ismereteiket és új információikat.

Merre tovább?

Dr. Andréka Tamás, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára előadásában kiemelte, hogy az agráriumban folyamatosak a hazai forrásokkal kiegészített EU támogatási kifizetések. A most futó pályázatokra jelentős (Esetenként 5-7 szeres) a túljelentkezés, ami komoly innovációs és invesztíciós potenciálra utal az ágazatban.

emberek ülnek asztalnál
Fotó: Tornai Pincészet

A most záruló magyar elnökség alatt sikerült megállapodni, hogy import élelmiszer és élelmiszer-alapanyag csak akkor lesz forgalomba hozható az Unió tagországaiban, ha annak előállítása teljes mértékben és igazoltan azonos előírások betartásával történik, mint ahogy az EU-n belüli termelők számára kötelező.

Abban is egyezségre jutottak a tagországok agrárvezetői, hogy az jövőben is meg kell őrizni a közösségi támogatás volumenét és a több támogatási pillért. Az eddig egységes támogatási rendszert viszont az egyes tagországok sajátosságaihoz kell igazítani. A jövőben az egyes tagországok céljai határozzák meg a támogatási programokat.

Dr. Varga Zsuzsanna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának főigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás nem csak a fizikai, hanem komoly biológiai rendszer módosulást is eredményez.  Ezek a hatások a növény felszín feletti és alatti környezetét, például a talajt és annak biológiai mechanizmusát is közvetlenül érintik. A gyorsuló változások miatt már nem elég a termelői tapasztalat. Sokkal nagyobb szükség lesz a tudás gyors megosztására a kutatók, a tudomány képviselői és a termelők között. A hatékony termelői beavatkozáshoz pedig nélkülözhetetlenné válik a termelők közös fellépése. Az előadó konkrét gyakorlati megfontolásokat is megfogalmazott. Kitért a telepítést megelőző talajfelkészítéstől, a fajta az alany és művelési irány kiválasztásán át, a munkaerő szűkösség figyelembevételével választandó művelésmódra, a környezetkímélő, de mégis hatékony növényvédelemre. És mindezek felett jó, ha a termelő piac a fogyasztói igények változását is képes akár húsz-harminc évre előre megjósolni.

Duránszkay Gábor piackutató-elemző ez utóbbival kapcsolatban mutatott be mai trendeket. Kutatásai és elemzései alapján a minőségi fehér borokban lát nagyobb növekedési potenciált. Ennek a  képzettebb, magasabb jövedelmű csoportok adják a bázisát, de ők a különlegesség mellett szeretik a változatosságot, az újdonságokat. A borászatoknak változtatni kell a gyakorlatukon, és ezekre az igényekre a korábbiaknál sokkal jobban kell figyelniük és reagálniuk. Kiemelte a borturizmus egyre növekvő jelentőségét, amely komoly potenciál az értékesítés növelésére. A más borok kipróbálásának fogyasztói igényét pedig a borászok belső kapcsolataikon keresztül is kielégíthetik.

emberek állnak
Fotó: Tornai Pincészet

Balogh-Fazekas Árpád, az Auchan italbeszerzésekért felelős vezetője a piaci siker feltételeiről rendezett kerekasztalbeszélgetésben figyelmeztető jelnek értékelte, hogy miközben a tradicionális borok fogyasztása csökken, jelentősen növekszik az égetett alkoholos italok forgalma. Nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a jövő borfogyasztási trendjeiről, de elmondta, hogy a jelent meghatározó trendeket, a fogyasztói szokások alakulását folyamatosan mérik. Ezt a fontos tudást szívesen megosztják a termelői közösségekkel. Lehetőséget látnak régiós portfólió-frissítő kóstolókra, és örömmel vennék a közvetlen termelői kapcsolatokat. Ehhez közös szolgáltatások  (szállítás, polcszervíz, műszaki segítségnyújtás) is kapcsolódhatnak.

A rendezvény különleges színfoltja volt Dr. Tarbay János Gábor és Soós Bence, a Nemzeti Múzeum régészeinek előadása. Bemutatták a Somlón nemrég felfedezett, európai jelentőségű, 3000 éves leletegyüttest. Ez igazolja, hogy a Somló akkoriban is sok szállal kötődött Európa vérkeringésébe. Az itt élők különlegesen kifinomult művészeti alkotásokat készítettek, és – a mai somlóiak méltó elődjeként – bogyós gyümölcsből készített erjesztett italokat is fogyasztottak.

Díjat kaptak somlói bor “jótevői”

Díjátadó. A találkozón adták át a 2024-es „Somlóért” Tornai Endre Emlékdíjakat. A díjat a Tornai Pincészet a Somlói Borrenddel és a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével közösen hozta létre 2016-ban. Évről-évre egy politikától független, mértékadó civil elismerésben részesítik a Somló és környéke, illetve a Somló borászatának fejlődéséhez, értékeinek gazdagításához meghatározó módon hozzájáruló személyeket. 2024-ben a díjat „A Somló és térsége értékeinek megőrzéséért és gazdagításáért” kategóriában Unger Tamás tanár, közéleti személyiség, a Somlói Borrend nagymestere kapta. „A Somló borászati értékeinek megőrzéséért és gazdagításáért” kategóriában Kis Tamás bortermelő, a Somlói Vándor Pince tulajdonosa vehette át az elismerést. Munkásságáért elismerő oklevelet vehetett át Danka Imre agrárszakember, a Somlói Borvidék Hegyközségének alelnöke és Tóth Péter bortermelő, a Kőfejtő Pince tulajdonosa.

Címlapfotó: Tornai Pincészet