A 32 ezer forintos jobb, mint az 1,5 millióba kerülő, mi az?

2024. február 22.

A hitelesített, nemzetközi laboratóriumi teszt érdekes eredményeket hozott.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete kávéfőzők után ezúttal 23 márka (AEG, Beko, Bosch, Candy, Domo, ECG, Electrolux, Elica, Esperanza, Gorenje, Hyundai, Ikea, Indesit, Miele, Neff, Rommelsbacher, Samsung, Sencor, Severin, Siemens, Smeg, Vigan, Whirlpool) 73, a hazai piacon is kapható indukciós főzőlapját tesztelte nemzetközi laboratóriumban. A hagyományos beépíthető verzió mellett beépített páraelszívós és hordozható típusokat is vizsgáltak. Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy:

 • megfelelően betöltik-e funkciójukat,
 • mennyire felhasználóbarát a kialakításuk,
 • mennyi energiát fogyasztanak,
 • mennyire zajosak,
 • illetve kellően biztonságosak-e.

Néhány érdekesség a teszteredményekből

 • Típustól és a főzőzóna méretétől függően 1 liter víz felforralása például 2, de akár 7 percig is eltarthatott. Általánosságban tehát nem mondható el, hogy minden indukciós főzőlapon gyorsan megy majd a főzés. Viszont a jól kiválasztott főzőlap esetén akár meg is lehet spórolni a vízforralóvásárlást.
 • Az egységnyi vízforraláshoz 106-135 W közötti fogyasztást mértek a különböző modelleken.
 • 4 palacsinta elkészítéséhez szükséges idő a serpenyő előmelegítésével együtt 7,5 és 12,5 perc közötti eredményeket mutatott.
 • A vizsgált termékek közül 40 rendelkezett flexi zóna funkcióval, és ezeknek a negyedénél tapasztalták, hogy érzékelhetően jól működik. A többiről elmondható, hogy ez a terület nem kezelhető összefüggő főzőfelületként.
 • A sült krumpli sütéssel meggyűlt a baja néhány terméknek. A leggyengébben például a Miele KMDA 7473 FL-U (átlagára 1,2 millió Ft) beépített elszívóval rendelkező indukciós főzőlapja teljesített, amelyen a tesztidő 45 perce alatt – mely magában foglalta az olaj kellő hőmérsékletre való melegítését – egy adag (500g) sült krumplit sikerült sütni. A legjobban teljesítők között végzett egyik AEG főzőlapon (átlagára 144 000 Ft) például ugyanannyi idő alatt 4 adagot is lesütöttek a tesztelők.
 • A használhatósági szempontokból érdekes kiemelni, hogy az összes zóna egyidejű használatával minden harmadik terméknek problémája akadt, ezért, ha nagyon gyakran és sok mindent egyidejűleg szeretne elkészíteni a vásárló, akkor különösen érdemes utánajárni, hogy a kiszemelt termék meg tud-e birkózni az ilyen jellegű kihívásokkal.
 • Hőbiztonságról több termék esetében sem lehet beszélni. A Miele KM 7897 FL-1 Diamond ára alapján csúcskategóriás termék (átlagára 1,5 millió Ft) esetében igencsak óvatosnak kell lenni, mert a kezelő panel akár 78 °C-ra, míg a kerete 90 °C-ra is felmelegedhet. Ezzel szemben a hordozható indukciós főzőlapokról kiderült, hogy ez az erősségük és ilyen szempontból sok termék biztonságos.
 • Energiafogyasztás szempontjából 28 tesztelt terméket értékeltek átlagon alulinak. Vagyis mindenképp érdemes ellenőrizni a fogyasztási adatokat vásárlás előtt.
 • A hordozható indukciós főzőlapok közül kerültek ki a legzajosabb termékek. Például a Sencor SCP 4201GY és a Hyundai IND 233. Az egyik legcsendesebb darab pedig a Ikea Smaklig (504.678.83) beépíthető indukciós főzőlapja lett, ami összességében is átlagon felüli eredményt ért el.

A termékek átlagárai a teszt publikálásakor 32 ezer Ft és 1 660 000 Ft között mozogtak. Ehhez képest a teljesítményük nem mutatott ekkora szórást. Összesítésben a legjobb a Bosch PIV975DC1E indukciós főzőlapja lett 421 000 Ft-os átlagárával, viszont a maga 90 cm-es szélességével ez nem egy bárhova könnyedén beilleszthető darab. Jó hír, hogy a sorban már a legtöbb konyhára jellemző 60 cm széles termékek követik: AEG, Electrolux, Ikea, Siemens, Bosch termékek végeztek még az élen, melyek 126-404 000 Ft közötti áron érhetőek el.

Nem kell feltétlenül egy vagyont költeni arra, hogy egy kiemelkedően teljesítő indukciós főzőlap kerüljön a konyhába. Viszont mindenképp ajánlott alaposan utánajárni egy-egy termék valós teljesítményének és nem csak márka vagy ár alapján dönteni, mert ezek egyike sem garancia a jó választásra. Mindegyik terméknek megvan a maga erőssége és gyengesége is. Kompromisszumra szükség lesz, ezért fontos tájékozódni, hogy végül a legmegfelelőbb darabot költöztessen a konyhába.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/indukcios-fozolapok/teszt

Címlapfotó: Jason Briscoe / Unsplash