Ezek most a legtrendibb nyaralóborok

2023. augusztus 05.

Megkérdeztük a sommeliert: mit ajánl, milyen nyaralóborok kerüljenek a csomagba, ha a hétvégét a nyaralóban töltjük barátokkal, családdal.

Béreljünk ki akár egy víkendházat, vagy menjünk le a családi nyaralóba: két dolog biztosnak látszik. Az egyik, hogy előbb-utóbb előkerülnek a boros poharak. A másik, hogy beizzítjuk a grillsütőt, vagy tüzet rakunk, és próbáljuk összeszedni minden emlékünket, mitől is lesz kellemesen porhanyús a hús. A jó társaság garantált, már csak egy dolog hiányzik: a bor! Aki nemcsak a saját kénye-kedve szerint választ, hanem figyelembe veszi a társaság egyéni preferenciáit is, könnyen érezheti úgy, hogy beválogatták a Mission Impossible következő epizódjának szereplői közé. Ráadásul teljesen jogosan, így most mi is egy szakértő kollégát kérdeztünk, milyen szempontok alapján érdemes belevágni a borvásárlásnak a nyaralás előtt.

Míg mi az étel-vonalon indultunk volna el, Blazsovszky Péter (Babel Budapest & Kiosk Budapest F&B Manager) egészen más irányban kezdett el gondolkodni. Azt próbálta megkeresni, mi is lehet az a könnyedebb stílus, amiben senki nem fog csalódni.

Ha nyaralás, akkor egyértelműen Balaton

egy ember mosolyog, kezében pohár bor
Fotó: Boldog Attila

„Egyrészről, minthogy helyi kötődéssel is rendelkezem, úgy érzem, kötelességem a Csopaki (mivel ez egy eredetvédett kategória, így itt most nagybetűvel írjuk – a szerk.) olaszrizlingeket propagálni – egyébként szabadidőmben én is azt iszom. Mivel könnyed nyári sütögetésről van szó, nem is kell mélyen belemenni Figula Misi dűlős olaszrizling sorába. De ha valaki mégis erre vágyik, akkor azt mondanám, hogy ott van a Sóskút, ami egy közérthető kategória. Ide sorolnám a Guden Kisbirtok Vitézét, ami egészen parádés lett. Ha viszont egyetlen egyet kellene csak kiemelnem a Csopakiak közül, akkor a Jásdi Pince alap olaszát, a Hegybort mondanám. A 2022-es év eléggé kihívásokkal teli volt, így kevesebb dűlőst készítettek náluk, viszont ez azt is jelenti, hogy ezek mentek az alapborba. Így a ’22-es Jásdi Hegybor szerintem kiemelkedő a kategóriájában és biztos telitalálat mindenféle hús mellé.

A másik, amit javasolnék fehérborként, az egy picit tartalmasabb: a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Hemina bora. A 2021-es. Ennél a bornál mindig az a nehézség, hogy már a 2022-es is itt van a láthatáron – de ezek mindig fiatalabban kerülnek piacra, mint ideális lenne. A 2021-es fehér Hemina most van tökéletes állapotban, és még évekig abban is lesz. Tehát ha egy picit tartalmasabb borra vágyunk, amiben van egy pici krémesség, akkor én a Heminát mondanám.”

három palack bor egy fa deszkán
Fotó: Talabér Géza/Vince Magazin

Buborékos nyaralóborok

„Pezsgőt vagy habzót mindenképpen vigyünk. Nekem az elsődleges javaslatom a könnyedebb irányban a Hungária Limited Edition pezsgője. Ők minden évben kijönnek ebben a kategóriában, most egy zenit és zöldveltelíni házasítással hoztak ki egy brut pezsgőt. Frissítő, picit illatosnak is tűnik, de mégis nagyon száraz. Így nyugodtan fogyaszthatja az is, akinek ez belépő lenne a pezsgők világába, de aki nagy pezsgőrajongó, annak is nagyon jól fog esni. Szerintem ez egy jolly joker most.

Egy vöröset is mondok – amit én ételekhez ugye nem párosítok -, viszont ez kifejezetten nagy kedvencem. Egy igazi, nyári vörösbor. Amikor ezt először megkóstoltam, az ugrott be egyből, hogy olyan, mint amikor elmész Olaszországba, beülsz egy étterembe és kikérsz egy liter vino di tavolát. És azt ott helyben meg is tudod inni, mert annyira itatja magát. Ez pedig Figula Misi Simply Redje, ami most jött ki, a 2022-es. Valami egészen parádés, és most még van annyira friss, hogy megvan benne a beaujolais-ra emlékeztető illat és tartás. Értem ezalatt, hogy akár ilyen banános karaktert is hoz, szinte még egy picit pezseg is. Ez egy olyan vörösbor, amelytől nem fejeljük meg a padlót, hanem tényleg itatja magát és kellemes nyáron. Tehát két fehér, egy pezsgő és ez a vörös az, ami nélkül a nyaralást én nem tudnám elképzelni.”

Mit kérdezzünk meg legközelebb?

Sommelier kollégákkal mindig élmény beszélgetni, sokat tanulunk tőlük mi magunk is. Munkájuknak köszönhetően képben vannak az aktualitásokkal, és készek arra, hogy bármilyen butaságnak hangzó kérdésre frappáns választ adjanak. Mit kérdezzünk meg legközelebb? A válaszokat, vagyis a kérdéseket a vince@vince.hu email címre várjuk.

Szerző: Kalmár Borbála

Címlapfotó: Lee Myungseong/Unsplash