Most tárazzunk be! Jelentősen drágulni fog egyik tartós élelmiszerünk

2024. március 04.

50 százalékkal drágult az elmúlt egy évben, szakértők szerint az áremelkedés tovább fokozódik.

2024 januárjában az olívaolaj ára az EU-ban 50 százalékkal volt magasabb, mint 2023 januárjában– írja az Agrárszektor az Eurostat legfrissebb adataira hivatkozva. A legnagyobb drágulást Portugáliában regisztrálták, ahol 69 százalékkal volt magasabb az olívaolaj ára 2023 januárjához képest. Őket követte Görögország 67 százalékos áremelkedéssel, a dobogó harmadik fokára pedig Spanyolország léphetett 63%-os áremelkedéssel.

A legkisebb áremelkedést Romániában regisztrálták, ahol mindössze 13 százalékkal emelkedett az olívaolaj ára az egy évvel korábbi szinthez képest. Írországban 16 százalékos, Hollandiában pedig 18 százalékos volt a drágulás. Magyarországon az uniós átlagál jóval alacsonyabb szinten, 29 százalékkal drágult csak ez az élelmiszer 2023 és 2024 januárja között. Ezzel hazánk az uniós középmezőny második felében foglal helyet.

A kiugró mértékű áremelkedés hátterében a Spanyolországot már több éve sújtja az aszály, márpedig ez az ország adja a világ termelésének mintegy 40 százalékát. Emiatt a termelés idén is elmaradhat az elmúlt évek átlagától, ami további áremelkedéseket okozhat az olívaolaj piacán – zárja cikkét az Agrárszektor.

Címlapfotó: Lucas Santos / Unsplash