Hoppá! Idén Budapestet sem kell elhagynunk, ha szüreten vennénk részt

2023. szeptember 12.

Budapest utolsó titkos szőlőskertje 2023. szeptember 29-én nyitva áll mindenki előtt, aki szüretelne, mulatozna, iszogatna.

Szüret a Svábhegyen a Jókai kertben címmel mulatságot tartanak 2023. szeptember 29-én Buda utolsó titkos szőlőskertjében. A Kadarka Kör idei, immár tizedik szüreti rendezvénye alkalmat kínál arra, hogy megünnepeljük a Budapest bora címet elnyert, hajdan híres budai vörösbor újjászületését, az egyesítés 150. évfordulóján.

jókai kert, szüreti mulatság, meghívó, képek és szöveg
Fotó: Kadarka Kör

A magyar főváros Béccsel karöltve az a két főváros Európában, ahol még mindig folyik szőlőtermesztés és borkészítés. A Soós István Borászati Szakközépiskola budafoki tangazdasága mellett a svábhegyi Jókai kert (Jókai Mór író egykori kertje) 850 tőkés szőlőültetvénye az egyetlen és egyben utolsó Budapesten belül, ahonnan bort készítenek. A 850 tőkét a Kadarka Kör telepítette 2011-től a ma a Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz (DINP) tartozó telken, a 12. kerület Költő utca 21. szám alatt. Ide hívják a szüretelni és mulatozni vágyókat 2023. szeptember 29-én. (A kert történetéről, jelenéről, boráról nemrég mi is írtunk egy cikket. IDE kattintva olvasható el.)

Táncosok, dalosok, szőlő puttonyba, onnan a kádba, taposás, préselés, mulatság sramlizenére, bordalokkal fűszerezve – hirdeti a programokat az esemény plakátja. A színpadon fellépnek a Braunhaxler Liederkranz aus Altofen együttes, a Pesterzsébeti Német Nemzetiségi Gimnázium táncosai, a Tamási Áron Német Nemzetiségi Gimnázium kórusa és a Tabán Szerb Néptánccsoport. A mulatság terén Zwickl Mihály és sramlizenekara játszik, s felcsendülnek a Borvirág – B’orchestra együttes bordalai. A rendezvény háziasszonya Jókai Mór felesége és gazdálkodó társa, Laborfalvi Róza (civilben Saly Noémi kadarnagysád).

Szüret a Svábhegyen a Jókai kert lankáin

  • Időpont: 2023. szeptember 29. (péntek) 14.00-17.00
  • Cím: Jókai-kert, Budapest, 12. kerület (Svábhegy) Költő utca 21.

Címlapfotó: Horváth Domonkos