Hódít a 2 az 1-ben sör: azok is isszák, akik eddig nem szerették az italt

2023. január 09.

Egy teljesen új sör kategória készül letarolni a világot. Azok is egyre jobban rákapnak, akik eddig nem szerették ezt az italt. De vajon mi a siker titka?

A birminghami székhelyű Lifted Drinks nevű startup egy alkoholmentes sört dobott piacra, amit 10 gramm hozzáadott fehérjével dúsítottak. Az alkoholmentes sör, amit „sportos regenerációs lager”-nek neveztek el, 330 ml-es dobozonként 10 gramm növényi alapú borsófehérjét, vagyis proteint tartalmaz. „A tökéletes sport utáni ital” szlogennel hirdetik, megjegyezve, hogy kevesebb mint 83 kalóriát tartalmaz – írja az újdonságot bemutató The Drinks Business.

A a sportrajongók és sportolók számára készült Lifted Beert egy brit házaspár, Tony és Rebecca Robinson alkotta meg. Elmondásuk szerint segíteni akarták a sörimádókat abban, hogy „megünnepeljék a sportos pillanatokat, miközben segítenek hozzájutni a szervezetüknek az edzés után szükséges fehérjéhez”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lifted sports recovery beer (@lifted_brewing) által megosztott bejegyzés

Kevéssel bemutatása után a Lifteddel a kisboltok polcain és a konditermek bárjaiban egyaránt találkozni már. „A vásárlók azért választják a termékünket, mert hogy a sörivás megszokott élménye közben tápanyagot juttassanak a szervezetükbe. Úgy gondoljuk, a Lifted a jövőben még nagyobb népszerűségre tehet szert” – idézi a cikk Rebecca Robinsont.

A termék sikerét arra az elgondolásra próbálják építeni, hogy általa „nem kell kompromisszumot kötni”. A házaspár egy profi sörfőzőmesterrel dolgozott együtt. A cél az volt, hogy kialakítsák a megfelelő ízprofilt, illetve hogy az ital tökéletes kiegészítője legyen az újévi fogadalmaknak: ilyen például az alkoholmentes (vagy száraz) január és az edzőterembe járás.

Az edzés után született sör

„A Lifted Beer ötlete egy edzés után született. Miközben tudtuk, hogy a szervezetünknek egy fehérjeturmixra lenne szüksége, igazából egy jéghideg sörre vágytunk. Rendszeresen sportolunk, így túlságosan jól ismerjük ezt az érzést. Azt is tudtuk viszont, hogy kell lennie egy megoldásnak. Ezért kezdtünk el dolgozni a Lifteden. Egy olyan alkoholmentes sört akartunk létrehozni, aminek jó íze van, miközben nem hátráltatja a regenerálódást, hanem éppen hogy segíti” – tette hozzá Robinson.

A társtulajdonos elmondása szerint sejtették, hogy ez nem lesz könnyű feladat. Néhányan egyenesen azt gondolták róluk, hogy megőrültek. A hónapokig tartó receptkészítés, sörfőzés és kóstolás eredményeként azonban sikerült elkészíteni az italt.

„A komlókeverékünk a Perle és a Hallertau Mittelfruh kombinációja. Ez a Liftedet közepesen testessé teszi és egy selymes keserűséget ad hozzá. Ezek a komlófajták gyakran megtalálhatóak a Pilsner stílusú sörökben. Minden egyes 330 ml-es doboz Lifted 7 gramm szénhidrátot is tartalmaz. Ez segít feltölteni az edzés során elégetett izomglikogént, ami egy nélkülözhetetlen energiaforrás.”

Egy tizenkettes rekesz a Lifted Beerből 23 és fél fontért (nagyjából 10 ezer forintért) vásárolható meg a cég webshopján keresztül. A mai kézműves sör árak mellett ez nem is tűnik vészesen soknak. Cserébe ráadásul a sportolni vágyók „2 az 1-ben” italt kapnak.

Címlapfotó: Drew Farwell / Unsplash