Söröspohár kisokos: melyik sör miből a legfinomabb?

2024. július 06.

Söröspohár a mindennapokra, lagerhez, pilsnerhez, kézműves sörhöz, belga sörhöz, IPA-hoz.

A vince.hu olvasói már megtanulhatták, hogy a borospoharaknak egész univerzuma van. Magunk is közöltünk róla korábban cikket (többet is…), melyik borstílushoz, színhez, fajtához melyik formájú, méretű borospohár illik a legjobban. Vagyis: melyik mutatja meg a legkifejezőbben az adott tétel karakterét, első sorban illatát.

A világ másik kedvenc italánál, a sörnél sincs ez másképpen. A különböző sörtípusokhoz ott is különböző formájú pohár dukál, hogy érvényesülni tudjanak a különböző aromák. Cikkében a thedrinksbusiness.com 6 különböző pohártípust azonosított be, állításuk szerint ezek már jól lefedik a kínálatot, vagyis mindenféle sörhöz találni közöttük megfelelőt.

Univerzális söröspohár

sör, söröspohár a szabadban
Fotó: Joel Barwick / Unsplash

Széles kehely és keskenyebb száj jellemzi, így a kis tulipánnak is nevezett pohár odavezeti az illatokat az orrhoz. Mivel tényleg ez a legelterjedtebb, sörözőkben is előszeretettel csapolnak ilyenbe, általában masszív kivitelben készül, vagyis nehezebben törik.

Univerzális, de profibb söröspohár

sör, söröspohár a kézben
Fotó: Getúlio Moraes / Unsplash

Olykor szájjal fújt, ráadásul ólommentes üvegből készül. Kialakításának köszönhetően szintén az orrhoz vezeti az illatokat. Ebben is sok különböző típusú sör ki tud teljesedni, de kifejezetten javasolt a spontán erjesztésű úgynevezett wild ale-ekhez.

Belga sörök pohara

sör, söröspohár a pulton
Fotó: Elevate / Unsplash

A több száz belga sörfőzde jelentős részének van saját tervezésű söröspohara, amik mindenféle formát és méretet mutatnak. Nem létezik tehát egy bizonyos belga pohár, a képen látható forma azonban az elterjedtebbek közé tartozik. Széles és viszonylag alacsony kehely, amiben bátran megforgathatjuk, megpörgethetjük a sört kóstolás előtt, hogy még jobban kijöjjenek benne az aromák. A belga söröknél ez kell, mert gyakran testesek, érleltek, ezért időre van szükségük, hogy megnyíljanak.

IPA sörök pohara

sör, söröspohár, sörösdoboz
Fotó: Jon Parry / Unsplash

A manapság nagy népszerűségnek örvendő IPA sörök a friss komlós illatok hamar elillannak. Az IPA (és egyéb kézműves sörök) fogyasztásához szánt poharak ennek megfelelően szűkülő száj jellemzi őket. A redők a habképződést szolgálják.

Pilseni és lager sörök pohara

két söröspohár, benne sör
Fotó: Petr Sonnenschein / Unsplash

Leggyakrabban ezekkel találkozni vendéglátóegységekben. Keskeny, hosszúkás felépítés, elegánsan mutatnak benne a felszínig hosszú utat megtevő buborékok. A tetején, a perem fölé érő hab szintén szép látványt nyújt.

Söröspohár a mindennapokra (és vészhelyzetekre)

barna színű folyadék átlátszó pohárban
Fotó: Dan Gold / Unsplash

Shaker néven ismert sörös berkekben, az USA-ban kifejezetten népszerű. Az IPA-tól, a Pale Ale-án a lagerig sok mindent ebbe csapolnak a tengerentúli pubokban. Felépítésében hasonlít a mi vizespoharainkhoz, így ha ilyen élményre vágyunk, mielőtt vásárolnánk speciális shaker söröspoharat, próbáljuk ki otthon a vizespoharat.

Címlapfotó: Jon Parry / Unsplash