13 hely, amit a sörimádóknak muszáj felkeresniük

2024. április 22.

Kézműves sör, több évszázados sörkultúra és fesztivál is szerepel az ajánlott helyek kínálatában.

Egyik legnépszerűbb alkoholos italunk, a sör elengedhetetlen része az európai gasztro-kultúrának. De vajon a kontinens melyik városaiban találjuk a legfinomabb – akár kézműves, akár nagyüzemi – sört? A Daily Meal összeállította a sörrajongók európai oázisainak tizenhármas listáját, benne sok meglepő választással.

Prága, Csehország

Prága már évtizedek óta kötelező célpont a sörkedvelők számára, a csehek pedig világelsők a sörfogyasztásban. Évente átlagosan 156 literrel isznak meg fejenként. (A magyarok ennek alig a felét.) A cseh fővárosban járva több mint 600 kocsmával találkozhatunk – rossz sörrel viszont szinte biztos, hogy nem.

München, Németország

A bajor főváros leginkább az Oktoberfestről ismert. A világhírű kéthetes fesztiválon – amit 2024-ben szeptember 21. és október 6. között rendeznek meg – a látogatók minden évben körülbelül kétmillió liter sört fogyasztanak el.

Bern, Svájc

A svájci söripar az elmúlt 30 évben több mint negyvenszeresére nőtt, ez javarészt a berni főzdéknek köszönhető. A városban több mint 200 kisebb-nagyobb üzemben készítenek sört. Ez az egész világon a legmagasabb szám egy lakosra vetítve.

Barcelona, Spanyolország

A katalán fővárosban a hőség miatt elsősorban könnyedebb világos sörökkel találkozunk majd. Ezeket a nálunk megszokottnál kisebb poharakban szolgálják fel, hogy az utolsó korty is biztosan hideg legyen.

Brüsszel, Belgium

Brüsszel is híres a sörkultúráról. A legtöbb sörrajongó az apátsági sörfőzdékben készített trappista sörök miatt látogatja a belga fővárost.

Dublin, Írország

A lista nem lenne teljes Dublin nélkül, ahol 1759 óta főzik a világ legnépszerűbb stoutját, a Guinness-t.

Edinburgh, Skócia

A skót főváros néhány évvel ezelőtt még nem biztos, hogy felkerült volna a listára. Azóta viszont rengeteg minőségi, független sörfőzde nyílt itt.

Krakkó, Lengyelország

Krakkó már egy ideje felkapott sördesztináció. A 2010-es évek eleje óta virágzik itt a kis sörfőzdék kultúrája. Manapság elég könnyen találhatunk jó kézműves sört a városban sétálva.

Bukarest, Románia

Bukarestben rengeteg kézműves sörfőzde és söröző található, a bárokban pedig az importált italok mellett helyi specialitásokat is megkóstolhatunk.

Göteborg, Svédország

Svédország második legnagyobb városa komoly múltra tekint vissza a sörgyártásban. A 19. században egész Európában itt főzték a legtöbb portert. A sörfőzdék lakossághoz viszonyított aránya azóta a legmagasabb lett egész Skandináviában.

Bruges, Belgium

Listánk második belga városa a rengeteg apró, hangulatos kocsma és főzde mellett leginkább sörfesztiváljáról ismert. 2024-ben immár tizenhatodik alkalommal, szeptember 14. és 15. között tartják meg a rendezvényt.

Koppenhága, Dánia

A dán főváros nemzetközi szinten leginkább a Carlsbergről híres. A nagyüzemi sörök mellett viszont érdemes válogatni az 50, helyi kézműves tételeket kínáló söröző kínálatából is.

Amszterdam, Hollandia

A Daily Meal szerint Amszterdam már a 15. század óta híres a sörfőzésről. Innen származik a világ egyik legnépszerűbb márkája, a Heineken. Az utóbbi időben egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a helyben készített kézműves sörök.

Címlapfotó: Fábio Alves / Unsplash