Borospohár kisokos – mutatjuk, melyik kedvencedet miből idd!

2022. október 11.

A megfelelő borospohár kiválasztása kulcsfontosságú, ha egy emlékezetes borkóstolási élményre vágysz vagy csak szeretnéd megadni a módját egy finom tétel elfogyasztásának.

Akad néhány dolog az életben, amit érdemes a helyes módon csinálni. Ilyen például, az autó megjavítása, a ruhák azonnali összehajtása a szárítás után, de mindenek előtt a megfelelő borospohár kiválasztása. Az adott borstílushoz a megfelelő borospohár sokat segít abban, hogy a borok tényleg kibontakozzanak, megmutassák igazi arcukat. A poharak zavarba ejtően széles választéka miatt most megmutatjuk, milyen kulcsfontosságú tulajdonságokra kell figyelni, amikor kiválasztod a megfelelő típust.

Könnyű, gyümölcsös fehérbor

fehérbor, üveg, szőlő
Fotó: Julia Mikhaylova / Shutterstock


Ez a legismertebb borospohár forma, ha az étterem vagy bár nem fektet nagy hangsúlyt a borospoharakra, akkor ilyet szokott általában beszerezni. Bármennyire is univerzálissá vált ez a forma, a legjobban még mindig a magas savtartalmú, fiatal, gyümölcsös fehérborokhoz illik a legjobban. Az említett pohár magas, keskeny kehellyel és szájjal rendelkezik, ami segít megtartani a bor (alacsony) hőmérsékletét, ami ezeknél a tételeknél fontos.

Borok: Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sárgamuskotály, sauvignon blanc, fiatal olaszrizling

Testesebb, érett fehérbor

fehérbor, szőlő
Fotó: Aerial Mike / Shutterstock


Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni egy testesebb fehérből, akkor szerezz be egy olyan poharat, ami szélesebb kehellyel és szájjal rendelkezik. Ez a pohár ugyanis kiemeli az ilyen típusú borok „krémes” állagát, és segít megmutatni gazdag ízvilágukat.

Borok: hordóban érlelt olaszrizling, furmint, chardonnay, rajnai rizling

Könnyedebb, gyümölcsös vörösbor

vörösbor, pohár
Fotó: A-Pro / Shutterstock


Egy alul széles, felül keskeny pohár szükséges például a könnyedebb vörösborokhoz, ez a forma ugyanis lehetővé teszi, hogy a bort nagyobb felületen érje levegő, ezzel megmutatva a tételben bújó gyümölcskosarat. Ez a forma továbbá egyenesen a szájpadlásra irányítja a kortyot, tovább fokozva az ízélményt.

Borok: pinot noir, kadarka, portugieser, fiatal kékfrankos

Közepes testű vörösbor

vörösbor, emberek
Fotó: Nok Lek / Shutterstock


Ez a pohár kisebb, szűkebb nyílásával segíti, hogy a bor fűszerei és ízei lassan áradjanak szét a nyelven. Ezt a poharat gyakran standard vörösboros pohárnak is nevezik, mert tulajdonképpen mindegyik vörösborhoz megfelel.

Borok: shiraz (syrah), érettebb kékfrankos, zweigelt, merlot

Nagy Bordeaux-i házasítás

piros háttér, pohár, vörösbor
Fotó: Evgeny Karandaev / Shutterstock


Ha egy testes vöröset fogyasztasz, aminek magas a tannin tartalma, akkor egy kifejezetten széles kelyhű és közepes méretű poharat válassz. A nagyobb nyílás miatt több bor jut a szájpadlásra, így ezek az olykor zárkózottabb borok is intenzív élményt nyújtanak. A pohár alakja lehetővé teszi, hogy a magasabb alkohol még az első korty előtt „lágyuljon”, a nagyobb felületen az alkohol könnyebben elillan – olvasható a food52 cikkében. Ennek érdekében ezeket a borokat általában dekantálni is szokták, még mielőtt a pohárba töltenék.

Borok: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és ezek házasítása (Bordeaux-i házasítás)

Desszertbor

desszertbor, üveg
Fotó: stockcreations / Shutterstock

Ezeket a borokat általában kisebb méretű és karcsú szárú poharakban szokták felszolgálni. A desszertboros pohár feladata kiemelni az ital édességet és gazdag gyümölcsösségét.

Borok: késői szüretelésű borok, jégbor, tokaji szamorodni, tokaji aszú

Buborékos borok

pezsgős poharak, üveg
Fotó: Alexander Naglestad / Unsplash


A magas keskeny pohár remek társa az ital játékos buborékjainak, amikről a pezsgők, a habzó- és a gyöngyözőborok igazán szólnak.

A karcsú forma segít megtartani a szén-dioxidot: a buborékok kisebb felületen tudnak távozni és hosszabb ideig érintkeznek az itallal, felszabadítva annak aromáit. Ez az úgynevezett flőte (angolul flute), amiből évtizedek óta isszuk a buborékos borokat.

Az utóbbi időben azonban megkérdőjeleződött a flőte „mindenhatósága”. A legújabb nézetek szerint nem segíti az előkelő pezsgést és nem hozza ki annyira az ízeket, illatokat, mint egy szélesebb pohár. Az eredmény: a 2013-as „A nagy Gatsby” című filmben is látható szélesebb szájú pohár jön egyre inkább divatba.

Címlapfotó: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock