Felkerült egy magyar bor a világ 25. legjobb éttermének borlapjára!

2025. november 19.

Egy világszerte ismert, három Michelin-csillagos étterem válogatta borlapjára a birtok két tételét.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok: több rangos szakmai siker után ezúttal egy világszerte ismert, három Michelin-csillagos szingapúri étterem válogatta borlapjára a birtok 2018-as és 2019-es Merengő Egri Bikavér tételeit. Az Odette az elmúlt években rendszeresen a világ 50 legjobb étterme között szerepelt, jelenleg Ázsia 7. és a világ 25. legjobbjaként tartják nyilván. 

Apa és fia, idősebb és ifjabb Lőrincz György borászok az elmúlt években többször értek el nemzetközi sikert: a Decanter nemzetközi bormagazin a Nagy-Eged 2017 tételüket, majd James Suckling borszakíró az Agapé 2018 tételüket választotta a világ legjobb 50 bora közé, utóbbit a „világklasszis” jelzővel kiemelve. A St. Andrea 2025-ben elnyerte az Év Pincészete Magyarországon díjat. A mostani siker újabb rendkívül fontos mérföldkő: az ázsiai borkedvelők ősztől néhány kiemelt csúcsétteremben, többek között az Odette-ben találkozhatnak a birtok boraival.

st andrea lőrincz
Ifjabb és idősebb Lőrincz György Fotó: St. Andrea Szőlőbirtok

„Egy rendkívüli ország, különleges borvidékén dolgozunk: úgy érezzük, fontos, hogy a bort szeretők megismerjék Eger egyéni és sajátos borainak üzenetét. Nagy dolognak tartom, ha a világ meghatározó borai között az egri bor is feltűnhet. Természetesen nagyon szeretnénk az érdeklődést folyamatossá tenni és az egri bort a világ bortérképén látni” – mondja Dr. Lőrincz György.

Az idén tíz éves Odette Restaurant a szingapúri Nemzeti Galéria kifinomult csúcsétterme. Az éttermet Julien Royer séf alapította azzal a céllal, hogy a francia konyha mesterfogásait az ázsiai gyökerekkel összhangban mutathassa be. Az étterem 7 fogásos kóstolósora 400 dollárba (kb. 135 ezer forintba) kerül és egy hónappal a vacsora előtt fogad foglalásokat. A desszerteket a 2023-ban Ázsia legjobb desszertséfjének választott Louisa Lim készíti. Az Odette, amely nevét az alapító séf nagymamájáról kapta, az örökség és az innováció legmagasabb szintű találkozása. A rövid felújítás után, decemberben újranyitó étteremben a Merengő 2018 és 2019 lenyűgöző ételek borpárjaként mutatkozhat be.     

A Merengő a St. Andrea Szőlőbirtok zászlóshajója, igazi elegáns, mély és tüzes Egri Bikavér. 

MERENGŐ 2018

merengő
Fotó: St. Andrea Szőlőbirtok

„Illatolva nagyon tömör és komplex, rengeteg fekete bogyóssal: szeder, ribizli, szilvalekvár. A komplexitást növelik a gyümölcsös jegyekhez társuló, umamis, szójaszószos, vargányás finomságok. Grafitos, kovaköves, ásványos lecsengés teszi még élvezetesebbé. Amikor megkóstoljuk a bort, az illat komplexitását leköveti a korty is. Tömör testet kapunk, feszes savakat és finomra csiszolt tanninokat. Ízében is előjönnek a fekete bogyós gyümölcsök, több áfonyával és szederrel. A vulkanikus talajnak köszönhetően izében is jönnek az ásványos nüanszok és a hordó biztosította finom fűszeresség. A kortyot végtelen finis zárja. Igazi Egri Bikavér.”

MERENGŐ 2019

„A kiegyensúlyozott évjáratnak köszönhetően nagyobb szerepet kap az illatban és az ízben a kékfrankos. Intenzív piros és fekete bogyósokkal nyit az illat. Több meggy, cseresznye, kevés fekete szederrel kombinálva. Pici szárított zöldfűszer is beúszik a képbe, babér és szerecsendió formájában. Testes bor, élénk savérzettel, érett tanninokkal. Szájban is intenzív gyümölcsösséget hoz. Sok érett meggy, fekete cseresznye, faeper, áfonya. A kortyot szépen egészítik ki a hordó édes fűszerei, fahéj és szegfűszeg. Hosszú lecsengés követi a kortyot.” (Boros Barna DipWSET)

st andrea lőrincz
Fotó: St. Andrea Szőlőbirtok

November utolsó hetében Szingapúrban a sommelier-k, borkedvelők és kereskedők több alkalommal is találkozhatnak a St. Andrea boraival: november 22-én a Decanter Fine Wine Encounter Singapore rendezvényen a világ legjobbjai között, majd november 23-án a Claudine Restaurant és a St. Andrea közös borvacsoráján mutatkoznak be a borok, Bozó András exportvezető személyes ajánlásaival. A héten még két masterclass és egy borkóstoló is megvalósul, illetve Szingapúr egyik kiemelt rádióadója élő adásban, rádióinterjúban mutatja be a St. Andrea borait.  

A Merengő 2018-as és 2019-es tételei limitált tételszámban megvásárolhatóak a St. Andrea Szőlőbirtok webshopjában és borboltjában, illetve elérhetőek a budapesti St. Andrea Restaurant és a St. Andrea Wine&Skybar borlapján.

Címlapfotó: St. Andrea Szőlőbirtok