93 pontot kapott a 100-ból a magyar bor a világ egyik legnagyobb kritikusától
Új ajtókat nyithat meg a szekszárdi és általában a magyar borok előtt a világ egyik legelismertebb boros szakemberének tavaszi látogatása és az arról készített „jelentése”.
Az amerikai James Suckling a világ egyik leghíresebb és leghitelesebb borkritikusa, véleménye megkerülhetetlen a borvilágban. Hatása ahhoz a Robert Parkeréhoz mérhető, akinek a 100 pontos értékelési listát köszönhetjük. Évente ezres nagyságrendben futnak be megkeresések James Sucklingék szerkesztőségébe, így már az is nagy szó, ha egyáltalán foglalkoznak egy adott pincészettel, borvidékkel.
Eddig a magyar borok nem igen részesültek ebben a kegyben, most azonban változott a helyzet.
Stuart Pigott, a jamessuckling.com vezető szerkesztője 2022 tavaszán Szekszárdra utazott, számos bort megkóstolt, ezekről kóstolási jegyzetet is készített, illetve pontszámot is adott rájuk. A szekszárdi mezőnyből kiemelkedően szerepelt a Sebestyén Pince Mozaik névre keresztelt 2019-es bikavér bora, ami a 100-ból 93 pontot kapott Pigottól.
„Mérföldkő, hogy egyáltalán bekerült magyar és szekszárdi bor James Sucklingék látóterébe, pláne, hogy ilyen magas pontszámot szerzett. Ez hatalmas lökést ad a külföldi piacokon, mindenek előtt a tengerentúlon, ahol nagyon sokat nyom a latban. Vannak olyan tenderek, ahol szinte lehetetlen nyerni úgy, ha nincs értékelésed James Sucklingtól” – érzékelteti a látogatás jelentőségét Sebestyén Csilla, aki testvérével, Sebestyén Csabával vezeti a birtokot.
A siker tudatos munka eredménye: Csilla évek óta tart workshop-szerű kóstolókat a szekszárdi kollégáknak, ezeken kizárólag külföldi borokkal ismerkednek, hogy feltérképezzék a nemzetközi trendeket és ennek szellemében folytassák a munkát a saját pincészetüknél. Ennek egy újabb gyümölcse a 2019-es Mozaik.
Hogy ez valóban új szintet képvisel a pincészet életében, jól jelzi az új, egyértelműen a nemzetközi színtérre (is) választott név, valamint a fiatal dizájnereket összefogó Classmate Studióval megalkotott címke.
„Az összes területünkről kizárólag a legjobb hordók lettek összeválogatva ehhez a bikavérhez. Régen nem léteztek Szekszárdon dűlőszelekciók, ez tehát egyfajta hagyomány is, amit tovább erősít a borvidéki arányokat tükröző fajtaösszetétel. A kékfrankos az alap, mellette bekerültek a bordeaux-i fajták, végül a kadarka, ami abszolút szekszárdivá teszi az egészet. Ha valaki megkérdezi, mi is tulajdonképpen Szekszárd, ezt a bort fogjuk neki megmutatni” – magyarázza Csilla.
„A Mozaiknál alig használunk új hordót, emiatt nagyon barátságos tanninok jelennek meg, amik tökéletesen harmonizálnak a szép savszerkezettel. A nem túl magas alkohollal kiegészülve ez egy nagyon jól fogyasztható, elegáns bort eredményez. Igazi gasztroborról van szó, remekül párosítható kacsához, könnyebb vadakhoz, ahol az említett sav ellensúlyozza az étel zsírjait” – teszi hozzá Csaba. Vörösbor létére a Mozaik bizonyosan nagy slágere lesz az idei nyárnak, hiszen a megadott „recept” gyakorlatilag a nyári grillszezon legnépszerűbb fogásait (barbecue, tépett malachús) írja le.
Ennél azonban jóval többet is remélhetnek a Sebestyén Pincénél, nemzetközi mezőnyben is komoly sikerekre számíthat a Mozaik. Erre garancia lehet Pigott összegzése, aki a bort kóstolva azt találta mondani,
ez a stílus a bikavér kitörési lehetősége, a sikerhez ezen az úton kell továbbmenni.
(támogatott tartalom)
Címlapfotó: Makovics Kornél