10 idézet a magyar bor 2 éve elhunyt szakállas istenétől

2023. május 27.

A 2021-ben 81 évesen elhunyt borász már életében legenda volt. Legerősebb mondataival emlékezünk rá.

2021 májusában, vagyis 2 éve hunyt el Szeremley Huba borász. Legenda volt már életében – írta róla nekrológjában a kolléga Jásdi István. És valóban. Jóval azelőtt, hogy borral kezdett foglalkozni, kalandosan disszidált majd a Közel-Keleten és Afrikában épített fel sikeres vállalkozást. Visszatérve, Badacsonyi borászként aztán sokat tett a borvidékért és a kéknyelű fajta megmentéséért. Mindig markáns véleménye volt a világ dolgairól. Az alábbiakban összegyűjtöttük Szeremley Huba legerősebb mondatait, ezekkel emlékezünk rá.

„Való igaz, Afrikában így hívnak. Nem azért, mert megélhetést adok az embereknek. Sokkal inkább azért, mivel egyfajta lelkipásztori munkát is ellátok, s amolyan bölcs kádiként tevékenykedem. Ha Nigériában jól döntesz, s a döntéseid helyesnek bizonyulnak, hálásak érte az emberek. így ragadt rám a szakállas Isten elnevezés.”

(Kisalföld 1999.12.31.)

„Haza számomra csak ott lehet, ahol még nem ért csalódás. Valahol ott keresem a hazát, ahol még sohasem jártam, talán azért is bolyongok ennyit a világban. (…) Cinikusan azt szoktam mondani, hogy a hazatérés az aggkori szenilitás biztos jele.”

(Népszabadság 2002.05.07)

„A kaland az akkor kezdődött, amikor hazajöttem Magyarországra.”

(Déli Nap Krónika)

„Minden magyar férfi életében eljön az a pillanat, amikor saját bort, saját szőlőt, saját pincét akar. A szerencséseknek ez csak álom marad, a szerencsétleneknek megadatik.”

(Heti válasz 2002.02.22.)

„A mai borászat nem az én világom, ebben a trendi borászatban én nem akarok részt venni. Soha semmilyen tanfolyam hallgatója nem voltam, érzésből, genetikai kódoltságból pancsoltam a boraimat.”

(Borászportál)

„A nagyvilágban nem elég, ha huszonegynéhány magyar termelő külföldi díjakat nyer jó minőségű boraival, ez kevés egy ország borimázsának kialakításához. Tudjuk, hogy a leggyengébb francia chardonnay-t is úgy tartják számon, mint egy francia bort, ami önmagában is minőséget jelent. Ehhez hasonló, egyöntetű megítélésre mi magyarok egyre kevésbé számíthatunk. Végre országos szinten kellene eldönteni, hogy a magyar bor zászlós termék legyen, és legelöl foglaljon helyet a külföldi polcokon, hiszen a becsületes, minőségi borászkodáshoz nagyobb mérvű pénzügyi támogatásra, törődésre lenne szükség.”

(Új ember 2001 október)

„Ha a helynek a szellemét be lehet zárni egy palackba, akkor az elsősorban itt Badacsonyban lehetséges.”

(Halmaz)

„Soha ne csináld azt, amit sokan csinálnak!”

(Népszabadság 2002.05.07.)

„A legtöbb ember azt mondja: bárcsak élhetnék száz vagy száztíz évig! Engem soha nem az út hossza érdekelt, hanem a szélessége, és persze a magasságok. Ehhez viszont a mélységeket is meg kell időnként tapasztalni. Én soha nem féltem tőle. Talán ezért sikerült így az életem.”

(Déli Nap Krónika)

„Először azt hittem, az emberek lelkét kell megmenteni, majd azt, hogy a testét, most már tudom: a környezetet kell megóvni. Fiaimmal, unokáimmal kell elszámolnom, mert földjeimet csak használatba kaptam a természettől”

(Heti Válasz 2002.02.22.)