Minden magyar issza, de csak kevesen tudják, hogy az araboktól jön ez az ital
Eredetileg frissítő italként, gyógyhatású szerként készítették.
A „szörp” szó az arab eredetű „sharab” szóból származik, ami italt jelent. A középkori Közel-Keleten már készítettek sűrű, cukros főzeteket gyümölcsökből, virágokból és fűszerekből, amelyeket frissítő italként vagy gyógyhatású szerként használtak. Ez a hagyomány terjedt el Európában is, különösen a mediterrán térségben, majd fokozatosan az északi területeken is – olvasható a drive.hu oldalon.
Mint írják, a rózsaszörp eredete is a közel-keleti és dél-ázsiai kultúrákhoz kötődik, különösen a török, perzsa és indiai konyhában volt népszerű. A leggyakrabban a damaszkuszi rózsát (Rosa damascena) használták hozzá, amelyet intenzív illata és aromája tett különlegessé. Ez a rózsafajta valószínűleg Szíriából vagy Iránból származik, és évszázadok óta termesztik rózsaolaj, rózsavíz és szirup készítéséhez.
Magyarországon a rózsaszörp mindig is inkább különlegességnek számított, mint mindennapi italnak – mégis sokan őriznek gyerekkori emlékeket egy-egy nagymama által főzött, illatos üvegről. Ma már leginkább házi készítésű formában vagy kézműves piacokon találkozunk vele, bolti forgalomban ritkán bukkan fel. Bár kevésbé elterjedt, mint a bodza- vagy málnaszörp, a természetes alapanyagok és a hagyományos ízek iránti növekvő érdeklődés miatt egyre többen ismerik meg ezt az elfeledett finomságot. Aki kíváncsi a receptre, a már említett drive.hu oldalon megtalálja.
Címlapfotó: Nate Johnston / Unsplash