Megváltozik egy népszerű tejtermékünk neve – ezután így keressük!
Az Agrárminisztérium módosítási javaslatot terjesztett elő a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló részére.
Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló előírásának módosítását. Szigorúbb feltételeknek kell megfelelni, hogy egy terméket tejnek lehessen nevezni és a kecskesajtnak is 100 százalékban kecsketejből kell készülnie.
A jövőben azok a termékek, amelyek víz hozzáadásával készülnek, és a tejtartalmuk nem haladja meg a 70 százalékot, már nem használhatják a „tej” szót a megnevezésükben. A javaslat emellett több, a fogyasztókat segítő változást tartalmaz.
- A „félzsíros” tej elnevezése pontosabbá válik, hiszen csak az 2,8 százalékos zsírtartalmú tej viselheti ezt a megnevezést.
- A tejföl, túró és túrósajt előállítása során élelmiszer-adalékanyagok nem alkalmazható.
- A kakaós és karamellás tej esetében pedig a színezékek használata is tilos.
- A laktózmentes tejtermékek új előírásai szerint a maradék laktóztartalmat a termékek címkéjén „laktóztartalom < 0,1 g/100 g” formában kell feltüntetni.
A „kecskesajt” elnevezést csak akkor lehet használni, ha a termék legalább 100 százalékban kecsketejből készült – írja a Haszon. A javaslatot március 20-ig lehetett véleményezni.
Címlapfotó: Kenny Eliason / Unsplash