Olcsóbb és finomabb lesz az otthoni tea egy nagyon egyszerű trükkel
Első hallásra talán furcsán hangzik, de a tökéletes otthoni tea elkészítéséhez a víz jelenti a kulcsot!
Bár a minőségi tealevelek elengedhetetlenek egy igazán jó csésze teához, a felhasznált víz hőmérséklete és frissessége legalább ugyanennyire fontos. Ahogy a Daily Meal is kiemeli: a vízforralónkban maradt, egyszer már felforralt vízből soha nem lesz olyan finom a teánk, mintha friss vizet használnánk. Ennek pedig tudományos magyarázata van.
Spórolhatunk a tea leveleivel
Az újramelegített vízzel készített tea íze lapos és egysíkú lesz, a minőségi teára jellemző kifinomult ízjegyek nélkül. Ez azért van így, mert a kétszeri forralás következtében drasztikusan lecsökken a víz oxigéntartalma. Márpedig az oxigénnek döntő szerepe van abban, hogy az összes ízkomponens kioldódjon a tealevelekből. A legfinomabb eredmény érdekében tehát, ha időnk engedi, mindig használjunk jó minőségű, friss vizet. Ellenkező esetben több teát kell raknunk a vízbe ugyanazon élmény, intenzitás elérése érdekében. Vagyis drágábban jövünk ki!
Spórolhatunk az energiával
A víz frissessége mellett a hőmérséklete is kiemelkedően fontos. A közhiedelemmel ellentétben nem minden teafajtához szabad forrásban lévő vizet használni. Erre leginkább a zöld teáknál érdemes odafigyelni. Ezek 80 Celsius-fokosnál forróbb víztől kellemetlenül fanyar ízt kapnak. A minőségi tealevelek csomagolásán a kívánt áztatási idő mellett azt is szinte mindig feltűntetik, milyen hőmérsékletű vizet használjunk hozzájuk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a maximum 85 fokos vízzel nem igazán lőhetünk mellé. És a hab a tortán: mivel rövidebb ideig melegítünk, kevesebb energiát használunk.
Apropó, minőségi tea: a szálas tea alapvetően mindig sokkal jobb választás, mint a filteres. Ha szeretnénk elmélyedni az autentikus teázás világában, erre számos budapesti üzletben is lehetőségünk van. De bármilyen drága tealeveleket is vásárolunk, ne feledjük: csak a megfelelő hőmérsékletű és minőségű víz hozza majd ki az igazi ízét.
Ha elkészítettük a tökéletes teát, EBBŐL A CIKKBŐL az is kiderül, hogy egészen új gasztrovilág tud megnyílni előttünk.
Címlapfotó: Candice Picard / Unsplash