A Petrányi Pince és Borterasz 21. születésnapja két meglepetést tartogat a borrajongóknak

2022. október 23.

A Petrányi Pince és Borterasz új prémium vörösbor bemutatásával és egy díjjal ünnepelte a huszonegyedik születésnapját.

A Petrányi Pince és Borterasz története 2001-ben kezdődött. Csopak felső, erdő alatti részén, a Szitahegyi dűlőben vált valóra Petrányi István tulajdonos régi álma. Azóta sok bor készült már a helyi szőlőültetvényekről. Kezdetekben csak hobbipincészetként, saját célra készítettek, palackoztak borokat, de a minőség már ekkor is elsőszámú követelmény volt. Meg is lett az eredménye. A 2003-as Nemzetközi Olaszrizling borversenyen a zsűri már különdíjjal jutalmazta a pincészet rizlingjét.

Petrányi Pince és Borterasz, ősz férfi kezében pohárral
Fotó: Sándor Tamás / S Tom Foto

Már akkor, kis birtokként, azt vallottuk, az egyetlen lehetséges színvonal a tökéletesség…” – emlékszik a kezdetekre Petrányi István. Jól menő autókereskedőként akkor kapott kedvet a borászathoz, amikor a dűlőről lenézve a Balatonra rabul ejtette a csodálatos látvány. Azt is felismerte, hogy a tóra néző tőkéknek kitűnő táptalaj az a terület, amelyet a forró nyári napokon, az esti, erdőkből érkező hűs szél frissít fel.

Az első díjat, elismerést aztán sok másik is követte.

Ma a Petrányi Pince és Borterasz meghatározó képviselője a Balaton északi partjának. Mindössze 3 és fél hektáron gazdálkodnak, de palettájuk sokszínű, a fehér- és a vörösbor egyaránt megtalálható kínálatukban. A 21. születésnapra csopaki borteraszon rendezett ünnepségen elsőként az olaszrizling és a sárgamuskotály házasításból készült újdonsággal, a Harmatcsepp gyöngyöző borral koccintottunk.

fekete hajú nő tölt üvegből
Fotó: Sándor Tamás / S Tom Foto

Utána szép sorban megismertük a pincészet többi büszkeségét. A 2021-es olaszrizling hat hónapos tartályos érlelés után került a palackokba. Ennek továbbfejlesztett változata a Szitahegyi dűlőszelektált rizling, a pincészet egyik zászlós bora Különlegessége, hogy a tartályos érlelés után egy hónapot tölgyfa hordóban pihent. Szép sav, szolid karakter jellemzi a kékfrankos-merlot-rozé házasítást. Feszes és mégis kellően üde. Jó hírvivője a vörösboroknak a Csopaki Derű. Csak különlegesen jó évjáratokban készül, magán viseli a syrah, kékfrankos és merlot fajta valamennyi jellegzetességét, jó tulajdonságát.

Syrah után malbec

Petrányi Pince és Borterasz, emberek mennek be egy fehér épületbe
Fotó: Sándor Tamás / S Tom Foto

A borokkal kapcsolatos ars poeticát szintén Petrányi István fogalmazta meg a kóstolón. „Évről évre igyekszünk minél többet tanulni a minket körülvevő, folyamatosan változó környezettől. Keressük a megfelelő válaszokat az időjárás kihívásaira, hogy boraink még szebbek legyenek. Borászunk, Bakó Ambrus a korszerű és a hagyományos borászati technológiát ötvözi. Kihasználja a termőhely sajátosságait és lehetőségeit is. Valamennyi borfajtára külön-külön is nagy figyelmet fordítunk, nem siettetjük a bor fejlődését különböző technológiai beavatkozásokkal. Kivárjuk a fejtések idejét, igényük szerint iskolázzuk a borokat. A könnyebb fajtáknál fontos, hogy megőrizzük a szőlőre emlékeztető illatot és zamatokat is.”

Az újítás sem áll messze a pincészet filozófiájától, elsőként telepítettek például syrah tőkéket a Balatonfüred-Csopaki borvidéken.

A merlot, a kékfrankos és a syrah mellet ma már a malbec is hozzájárul a vörösboraik sikeréhez. Ezt igazolja, hogy a Derű után ismét egy ritkasággal jelentkezett a pincészet. Az Ében nevű újdonság a korábbi cabernet ültetvény helyét átvevő malbec szőlőből készül. A hivatalosan a születésnapon debütált 2020-as évjáratú bor, a 2019-ben átoltott tőkék szűztermése. Spontán erjedt, szűretlen, derítetlen, 13 hónapig használt kis francia tölgyfahordóban érlelt prémium vörösbor. Illata és zamata leginkább a fekete szeder és eper aromáját idézi, kellemes, sima lecsengéssel. Neve telitalálat, hiszen színe mély tónusú, már-már ébenfekete, elegánsan mutat a pohárban.

„A bor elnevezése feleségemet dicséri. Amikor összeültünk kollégáinkkal a névadó kóstolóra, több javaslat is elhangzott. A sok jó és találó név közül az vitte el a pálmát, amikor Piroska azt mondta: ennek olyan ébenfekete színe van. Akkor és ott meg is tartottuk a keresztelőt.”

Petrányi Pince és Borterasz, egy férfi és egy nő egymásba karol
István és Piroska
Fotó: Sándor Tamás / S Tom Foto

A gyönyörű fekvésű birtokon látszik, Petrányi István a precíz, tökéletes munkavégzés híve. Megköveteli a minőséget, a dűlők gondozásánál éppúgy, mint a szőlő ápolásánál és a borkészítést folyamatok során. „Mindenben a legjobbra törekszünk. Csak így van értelme a munkánknak, csak így adhatunk olyan minőséget, amire büszkék lehetünk, és amit vásárlóink elvárnak tőlünk. Folyamatosan azt keressük, hogy miként lehet mindig jobbat és jobbat produkálni. Nem könnyű feladat, de minket örömmel tölt el.”

Díjat kapott a Petrányi Pince és Borterasz

Talán ennek is köszönhető, hogy idén a Petrányi Pince és Borterasz nyerte el Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat a Kisbirtok kategóriában. Így nemcsak adtak az Ébennel, de kaptak is ajándékot”. A díjat ünnepélyesen adta át a díjazott birtok vezetőinek a Bor és Piac főszerkesztője, Bozzai Zsófia.

Petrányi Pince és Borterasz, emberek állnak egy teraszon, háttérben zöld növény
Fotó: Sándor Tamás / S Tom Foto

Az ültetvények, a szőlősorok nemcsak szépek, gondozottak, de a boraik sorra nyerik az aranyérmeket a különböző versenyeken. A pincészet Borterasza ennek megfelelően nagyon népszerű. Az pedig igazi öröm, hogy a dűlő melletti fűszerkertben sok minden megterem, ami az ízletes falatokhoz szükséges. A fekete paradicsom nemcsak látványnak érdekes, íze is az.

különböző színű ételek fehér tányéron
Fotó: Sándor Tamás / S Tom Foto

Igyekszünk mindent a lehető legtermészetesebb módon, a lehető legegészségesebben előállítani. Jó érzés és könnyebbség, hogy reggelente a saját fűszerkertünkből szedhetjük a főzéshez szükséges növényeket. Egész évben nyitva vagyunk. Télen rendezvényeket, irodalmi esteket tartunk, sportolókat, egyéb hírességgeket hívunk meg egy kellemes boros beszélgetésre. Hisszük, hogy a Balaton egész éves gasztrokulturális központ és többet jelent a nyári vízparti pihenésnél!”

Mindez huszonegy év „termése”. És mint tudjuk a huszonegy nyerőszám. Egy ünnepen pedig különösen…

Szerző: Török Ferenc
Címlapfotó: Sándor Tamás / S Tom Foto