Világújdonság: ilyen még soha nem történt a tokaji aszúval!

2023. november 03.

Egy új kezdeményezéssel új dimenziók nyílnak a tokaji aszú, vagyis a világ egyik legnemesebb édes bora előtt.

A 2023-as AszúDay (december 10.) kicsit más lesz, mint az eddigiek. Készül ugyanis egy magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, ami teljesen új, elegáns, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, Tokaj legegyedibb kincsének, az aszúbornak. Jön az ASZÚGLASS!

Magyar csúcsborhoz magyar csúcspohár!

„A világ egyik legszebb borához csakis a legmagasabb színvonalú pohár lehet ideális” – vallja Ripka Gergely borszakíró. A nemzetközi díjat nyert TokajGuide szerzője közel egy évig készítette elő a projektet, melyet alapos szakmai és szakmaközi egyeztetés kísért. Itt Magyarországon rendelkezésre állt ehhez a legfőbb szakmai partner, a Halimba Crystal, mely kizárólag kézi kelyheket készít, prémium minőségben. Zömmel külföldi piacokra szállít, de természetesen örömmel állt a kezdeményezés mellé, hiszen ezáltal Tokaj egyediségét lehet bemutatni úgy, ahogy eddig soha nem kóstolhattuk!

Nyíljon gyakrabban tokaji aszú!

„Világszerte csökken az édes borok fogyasztása. Akár egy méltó pohár adta exkluzív kóstolási élmény is fordíthat ezen a tendencián. Általa nem csupán fine dining éttermekben, de otthon is átélhető a tökéletes élmény, amit egy palack csodás aszúbor nyújt” – magyarázza Ripka Gergely. Az ötletgazda projektfelelős a Tokaji borvidék elismert termelőin túl master sommelier-t és boros oktatót is bevont a szűkebb fejlesztői csapatba, annak érdekében, hogy a megfelelő pohárforma születhessen meg a folyamat végére. Mint mondja, fontos, hogy ezáltal is helyzetbe kerüljön a tokaji édes bor idehaza és külföldön egyaránt. A pohár egyfajta üzenet is: merjünk hozzányúlni bármilyen különleges alkalommal, nem csupán karácsonykor!

Széleskörű szakmai műhelymunka eredménye

„Magam is rengeteg pohárral kísérleteztem az aszúhoz az elmúlt években. A fejlesztés során több körben válogattuk le azokat a formákat, melyek biztosan nem alkalmasak aszúhoz. Ezután két körben választottunk ki a már létező, majd a teljesen új formák közül a tökéleteset, ezeket több borral teszteltük: idős és fiatal 5 és 6 puttonyossal egyaránt. A végső, augusztusi teszt alkalmával nem csak a 7 fős szűk stáb, de egy teljes napig Tokajban a borvidék számos termelője, összesen 40 szakmabeli (köztük MW-k, MS, termelők, borszakírók) 30 aszúval tesztelte le az 5 esélyes pohárjelöltet. Az ő pontszámaik is benne vannak ebben a kiválasztott pohárban.”

Kivételes borhoz kivételes kóstolási élmény

Ez a kehely más lesz, mint a többi. Az ASZÚGLASS-szal a tokaji aszú fogyasztásának erősítése a legfőbb cél. „Valahol mindkét produkció az emberi teljesítmény izgalmas kicsúcsosodása borban” – teszi hozzá Ripka Gergely.

Ahogy az édes borok terén az aszúnak sincs párja, úgy az új pohár is igen különleges helyről érkezik. Halimba kapacitásai évekre előre le vannak kötve külföldi megrendelők által. Emellett számos ismert külföldi cég boros poharait is ők fújják bérben. Aki a kezébe veszi az ASZÚGLASS kelyhet, azonnal érezni fogja, hogy új távlatok nyílnak meg a borkóstolási élmények terén. Még ahhoz képest is, amit eddig az aszútól kaptunk. Pár cseppnyi luxus életérzés. A tesztelések tanúsága szerint a pohár formája kecses megjelenésén túl illatban is, ízben is a lehető legtöbbet hozza ki mindenféle édes tokaji borból, nem csak az aszúból.

Az első ASZÚGLASS széria limitált mennyiségű lesz. A szerencsés fogyasztók a kiválasztott éttermekben, pincészeteknél és borszaküzletekben hamarosan találkozhatnak ezzel a páratlan élménnyel. Ezen felül a kehely hamarosan bárki (étterem, kereskedő, magánszemély) számára előjegyezhető és karácsonyig kedvezményesen megrendelhető lesz a kizárólagos forgalmazó Halimba Crystalnál. Addig is érdemes követni a fejlesztés mozzanatait a készítők youtube csatornáján, ahol három látványos epizódban lesz leleplezve az ASZÚGLASS.

Címlapfotó: Ripka Gergely