35 dekát fogyasztanak belőle a magyarok évente, és ez baj!

2023. október 12.

Felvilágosító céllal évente kétszer is kampányt indítanak ennek az élelmiszernek a jobb megismerésére.

Egyes becslések szerint Magyaországon az évi egy főre jutó juhhús fogyasztás mindössze 0,35-0,45 kilogramm, amivel jócskán elmaradunk az uniós átlagtól – ez 1,3 kilogramm fejenként. A bárányhúsos ételek fogyasztása állt a középpontban a szeptember végén megrendezésre került Bárány Napok alkalmával. Az eseményen elhangzott legfontosabb információkat az Agrárszektor foglalta össze cikkében, a vince.hu az alábbiakban az írás legérdekesebb megállapításait közli.

Az idei évben, a tavaszi és az őszi esemény alkalmával egyaránt, országszerte félszáz étterem csatlakozott a gasztro eseményhez. A közreműködő éttermek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a vendégek az ízlésükhöz illeszkedő hagyományos vagy nemzetközi bárányhúsos ételek széles kínálatát kóstolhassák meg. A Juh Terméktanács és spanyol testvérszervezetének kitűzött célja a juhhús újrapozícionálása és fogyasztásának népszerűsítése.

A cél érdekében immáron a hatodik éve, évente két alkalommal hirdetik meg az európai uniós támogatású Bárány Napokat. Ennek keretében csábítják a magyar gasztronómiában fontos szerepet betöltő húsfajtának a fogyasztására az érdeklődőket.

Az EU átlagos juhhús-termelése kis mértékben csökkent

Az Európai Bizottság korábbi jelentése szerint az elmúlt évtizedben az Európai Unió juhállomány létszáma 3 840 ezerrel (-6,24%) csökkent. 2022 decemberében az unió juhállomány létszáma 57,65 millió egyed volt. Az előző év azonos időszakához viszonyítva ez az érték a juhállomány létszám tekintetében 1,13 millió egyeddel (-1,92%), történő csökkenést jelent.

Az EU juhhús-termelése a 2021-2031. közötti időszakban várhatóan kismértékben, évi 0,3%-kal, 660 ezer tonnára nő. Mindezt a termeléstől függő önkéntes támogatás, a szűkös világpiaci kínálat és a termelői árak javulása is eredményezi.

A termelés legjelentősebb része továbbra is néhány EU-tagállamban összpontosul majd. A későbbiekben is várhatóan Spanyolország, Görögország, Franciaország és Írország fogja az EU teljes juhhús termelésének, több mint 50 százalékát előállítani.

A magyar bárányok keresettek, ahány kereskedő annyiféle irányban szállítanak hiszen a kereslet jelentős külföldön. A bárányok 60-70 százalékát Olaszország a többit a nyugat-európai, főként az osztrák, a svájci és a német piac vásárolja meg. Jelentős mennyiség kerül a Közel-Keletre is.

Címlapfotó: Tara Clark / Unsplash