Lapajánló: már kapható a Vince magazin áprilisi lapszáma 

2024. április 14.

Hazánk emblematikus vörösborát, a bikavért teszteltük, aztán megkérdeztük a jelenéről és jövőjéről az Egri és a Szekszárdi borvidék két-két meghatározó borászát. Egynapos kirándulásra Egerbe autóztunk el, távolabbi úticélként pedig Portugália legcoolabb borvidékét ajánljuk.

Bikavér mátrix

A magyar bortörvény értelmében a bikavér elnevezést csak Szekszárd és Eger használhatja. A bikavér készítésének szabályai azonban korántsem ugyanazok a két borvidéken, ahogy a helyi adottságok is különböznek. A legenda a török hódítások idejére teszi a bikavér megszületését és Egerhez köti azt. A történelmi tények azonban Szekszárdot és a 19. századot jelölik meg bölcsőjeként, igaz, hogy tágabb értelmezésben, testes vörösborként hivatkozva rá. Mindkét borvidékünkön elkötelezett borászok dolgoznak a bikavér újrapozícionálásán: a házasítási arányokra vonatkozó szabadság pedig gazdag stílusbeli változatosságot eredményez. 24 bor értékelése, borszakértőink meglátásai az áprilisi magazin teszt rovatában.

Teszteltük a bikavéreket
Teszteltük a bikavéreket

Fullos program Egerben

Az élet apró örömeiben bőven lehet része annak, aki követi azt az utat, amit mi jártunk be egy gyönyörű tavaszi napon Egerben. A Kárpát-medence történelmi jelentőségű borvidékén igyekeznek több generációt is megszólítani, hidat alkotni a régi és a modern között. Mi a Kávésdobozban egy kiadós reggelivel indítottuk a napot, aztán a Nap-völgy Borászat és Élménybirtok felé vettük az irányt. Utána feltöltöttük a vitaminraktárunkat a város legapróbb smoothie bárjában, a Dopaminban. 

Autós kirándulás Egerben
Halkan suhant velünk a DS 7-es
Fotó: Talabér Géza

Hungarian Wine Summit

Április 21. és 25. között a Hungarian Wine Summit kivételes lehetőséget kínál a magyar borászok számára, hogy nemzetközi kapcsolataikat építsék. Itt lesznek ugyanis a magyar bor számára potenciális célpiacokat jelentő országok kereskedői, importőrei, szakírói és Master of Wine-jai. A szakmai rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseinkre Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, Goreczky Gergely, a Magyar Bormarketing Ügynökség vezérigazgatója és Pusztai Anita, a szervezet marketingigazgatója válaszolt.

Goreczky Gergely, a Magyar Bormarketing Ügynökség vezérigazgatója, Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos és Pusztai Anita, a Magyar Bormarketing Ügynökség marketingigazgatója sajtótájékoztatón
Goreczky Gergely, a Magyar Bormarketing Ügynökség vezérigazgatója, Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos és Pusztai Anita, a Magyar Bormarketing Ügynökség marketingigazgatója

Különdíjas magyar csapat

Hatodik helyezettként, a legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján. Kelemen Rolandék ott lesznek a januári lyoni döntőben is. Nehezítő tényezőből akadt bőven, Harmath Csaba helyszíni beszámolójából ez mind kiderül, de a srácok verseny előtti nyugalmát senki és semmi nem törhette meg.  

A norvégiai versenyen a magyar csapat vezetője, Kelemen Roland séf
A magyar csapat élén Kelemen Roland séf
Fotó: Bocuse d’Or Official

Portugália legcoolabb borvidéke 

Butikborászatok és nagybirtokok egyaránt jól érzi magukat Portugália kevésbé ismert borvidékén, az ország középső, déli részén, a Serra de São Mamede hegység lábánál. A Tajótól délre itt találni a legmagasabb hegycsúcsot (1025 méteren), néhány fokkal hűvösebb van, és a régió valamivel több csapadékot (350 ml) kap, mint az ország többi része. Szerzőnk, Bart de Vries bejárta a vidéket, beszélt a helyi borászokkal, megkóstolt néhány tételt és gasztronómiai tippeket is hozott. 

Ház a portugál borvidéken
Portugál borvidék az ország középső, déli részén
Fotó: Bart de Vries

A Vince magazin elérhető országszerte április 13-tól a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, az garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!