Lapajánló: már kapható a Vince magazin áprilisi lapszáma
Hazánk emblematikus vörösborát, a bikavért teszteltük, aztán megkérdeztük a jelenéről és jövőjéről az Egri és a Szekszárdi borvidék két-két meghatározó borászát. Egynapos kirándulásra Egerbe autóztunk el, távolabbi úticélként pedig Portugália legcoolabb borvidékét ajánljuk.
Bikavér mátrix
A magyar bortörvény értelmében a bikavér elnevezést csak Szekszárd és Eger használhatja. A bikavér készítésének szabályai azonban korántsem ugyanazok a két borvidéken, ahogy a helyi adottságok is különböznek. A legenda a török hódítások idejére teszi a bikavér megszületését és Egerhez köti azt. A történelmi tények azonban Szekszárdot és a 19. századot jelölik meg bölcsőjeként, igaz, hogy tágabb értelmezésben, testes vörösborként hivatkozva rá. Mindkét borvidékünkön elkötelezett borászok dolgoznak a bikavér újrapozícionálásán: a házasítási arányokra vonatkozó szabadság pedig gazdag stílusbeli változatosságot eredményez. 24 bor értékelése, borszakértőink meglátásai az áprilisi magazin teszt rovatában.
Fullos program Egerben
Az élet apró örömeiben bőven lehet része annak, aki követi azt az utat, amit mi jártunk be egy gyönyörű tavaszi napon Egerben. A Kárpát-medence történelmi jelentőségű borvidékén igyekeznek több generációt is megszólítani, hidat alkotni a régi és a modern között. Mi a Kávésdobozban egy kiadós reggelivel indítottuk a napot, aztán a Nap-völgy Borászat és Élménybirtok felé vettük az irányt. Utána feltöltöttük a vitaminraktárunkat a város legapróbb smoothie bárjában, a Dopaminban.
Hungarian Wine Summit
Április 21. és 25. között a Hungarian Wine Summit kivételes lehetőséget kínál a magyar borászok számára, hogy nemzetközi kapcsolataikat építsék. Itt lesznek ugyanis a magyar bor számára potenciális célpiacokat jelentő országok kereskedői, importőrei, szakírói és Master of Wine-jai. A szakmai rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseinkre Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, Goreczky Gergely, a Magyar Bormarketing Ügynökség vezérigazgatója és Pusztai Anita, a szervezet marketingigazgatója válaszolt.
Különdíjas magyar csapat
Hatodik helyezettként, a legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján. Kelemen Rolandék ott lesznek a januári lyoni döntőben is. Nehezítő tényezőből akadt bőven, Harmath Csaba helyszíni beszámolójából ez mind kiderül, de a srácok verseny előtti nyugalmát senki és semmi nem törhette meg.
Portugália legcoolabb borvidéke
Butikborászatok és nagybirtokok egyaránt jól érzi magukat Portugália kevésbé ismert borvidékén, az ország középső, déli részén, a Serra de São Mamede hegység lábánál. A Tajótól délre itt találni a legmagasabb hegycsúcsot (1025 méteren), néhány fokkal hűvösebb van, és a régió valamivel több csapadékot (350 ml) kap, mint az ország többi része. Szerzőnk, Bart de Vries bejárta a vidéket, beszélt a helyi borászokkal, megkóstolt néhány tételt és gasztronómiai tippeket is hozott.
A Vince magazin elérhető országszerte április 13-tól a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, az garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!