Újévi fogadalmak: segítünk betartani őket!

2023. január 11.

Már amennyiben az újévi fogadalmak között borivással kapcsolatos is van. Mondjuk olyasmi, hogy a decemberi habzsidőzsi után nyárra ismét bikini formába hozzuk magunkat.

Köztudott tény vagy sem, a borivás igenis megterhelő a szervezet számára, és nem csak azért, mert minden borban van valami rossz, amit alkoholnak hívunk. Ezen túl kalóriát is tartalmaz, és ugyan kevesebbet mint egy cukrozott üdítő, de azért ha valaki diétázik, eléggé megdobhatja a napi kalóriabevitel mérleget.

A tudósok szerint január 12-e az a nap, amikor az újévi fogadalmak a legtöbbünknél köddé válnak, legyen szó diétáról vagy éppen száraz januárról. Igaz, ez utóbbin mi segíteni nem tudunk, a lelkiismeretünket viszont könnyíthetjük az alábbi tippjeinkkel. Léteznek ugyanis alacsony alkoholtartalmú borok, köztük diétásak is, lássuk ezeket!

Pezseg és alig van benne alkohol. Mi az?

Azok számára, akik nem fogtak januárban vad diétázásba, ráadásul kellően édes szájúak, jó szívvel ajánljuk a Moscato d’Asti fogyasztását. Ez az édes pezsgőféleség csupán 5.5%-os alkoholtartalommal bír, és bár önmagában is megállja a helyét, szerintünk desszert mellé igazi telitalálat. Ami még ennél is jobb hír, hogy bármelyik hiperszuper polcán ott van, ráadásul olyan mint egy friss rozé: ilyenkor van szezonja.

Sophia Sideri/Unsplash
Sophia Sideri/Unsplash

Ehhez nagyon hasonló a Brachetto d’Acqui, amely szintén pezseg, viszont vörös színű, ami első hallásra elég bizzarnak tetszhet. A 6,5%-os alkoholtartalma viszont barátságossá teszi előttünk, hiszen egy pohárka talán még az ebéd mellé is elfér – már amennyiben csak munka után ülünk be ismét a volán mögé. Ugyan kevéssé van szem előtt, de azért beszerezhető, például itt is.

Az édes és alacsony alkohol tartalommal bíró borok kategóriájában nem mehetünk el szó nélkül az aszúeszencia mellett sem. Igaz, ezek a borok inkább önálló élvezeti értékkel bírnak, mint hogy az ebédünket kísérjük velük.

Száraz gyöngyszemmekkel a diétás újévi fogadalmak betartásának nyomában

Odakint kopog az eső, és ugyan nem tombolnak a mínuszok, az ember már sokszor a nyárról ábrándozik. Meg persze arról, hogy idén végre úgy bukkan elő a habokból, mint Halle Barry a James Bond filmben, nagyjából olyan alakkal is. (Ha ráadásul mindezt Hawaiion tesszük, talán még Pierce Brosnan is felfigyel ránk.)

Ehhez viszont, jól tudjuk, nem az édes boriváson keresztük visz az út. Lássunk tehát három száraz és alacsony alkoholtartalmú (=egészségesebb) boralternatívát!

A brut nature pezsgőket nem véletlen hívják így, ha a bevásárlókosarunkba ejtjük, akkor tuti, hogy a létező legalacsonyabb cukortartalommal bíró italt vihetjük haza. Válasszunk egy szép furmintot, annak jól áll a csontszárazság. Tokajban egyébként is reneszánszát éli a pezsgő, nemrégiben Demeter Zoltán nyilatkozott a témában nekünk.

Természetesen a francia borok között is találunk a kategóriába illő gyöngyszemeket. A Muscadet apellációban a Melon de Bourgogne szőlőfajta játsza a főszerepet, pinot grigióhoz hasonló borokat lehet belőle készíteni. Értelemszerűen ez nem egy nagy téli bor, de a diétánkat remekül kiegészíthetjük vele, hiszen a legalacsonyabbak között van a kalóriatartalma. Ráadásul a fejünkbe sem fog szállni. Itthon még hiperben is találtam, a „sur lie” megjelölés viszont a szokásos 9,5%-os alkoholtartalomnál biztosan magasabbat jelent majd.

View this post on Instagram

A post shared by DOC Pane e Vino (@docpaneevino)

Olaszországgal, vagyis Piemonttal kezdtem, vele is fejezem be. A Gavi DOCG elegáns, könnyű fehérborokat ad, amelyek a nem túl nehéz ételek (pl. tészta) bájos kiegészítőjeként szolgálhatnak. Élénk savak, szép mineralitás, gyümölcsös könnyedség – csontszárazra erjesztve. Számos helyen beszerezhető, Gianninál például tudom hogy van.

Szerző: Kalmár Borbála
Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash