750 éves pincészet mutatkozik be a következő Vince Borműhelyen

2024. július 14.

A Veszprémi Érseki Pincészet borait ismerheti meg a közönség a júliusi 25-i Vince Borműhelyen. Ebből az alkalomból beszélgettünk a pincészet főborászával, a júliusi Borműhely házigazdájával, Benesch Antallal.

VINCE: Miért érdemes elmenni a Vince Borműhely következő, július 25-i borkóstolójára, ahol a Veszprémi Érseki Pincészet borai mutatkoznak be a te tolmácsolásodban?

BENESCH ANTAL: A Pannohalmi Főapátság pincészete révén Magyarországnak egy igazán ismert egyházi pincészete van. A kóstolóra annak érdemes eljönnie, aki szeretne megismerni egy másik egyházi borászatot. Egy borászatot egy másik egyházmegyéből, más stílussal és másik borrégióból, hiszen mi Balatonhoz tartozunk. Ráadásul mi is komoly múlttal rendelkezünk, a mindszentkállai birtokunkon 1277 óta folytatunk szőlőtermesztést.

A fenti képre vagy a szövegdobozra kattintva a jegyvásárláshoz lehet jutni

VINCE: A Vince Borműhelyre 6 tétellel érkezel. Miért ezeket választottátok?

BENESCH ANTAL: A palettát tudatosan úgy alakítottuk ki, hogy egyaránt megtalálhatók legyenek benne alap-, közép- és felsőkategóriás tételek. Ezek mindegyikéből fogunk kóstolni. Hitünk szerint a felsőkategóriás borunk a mindszentkállai birtokunkról kell származzon, ezért is szerepel a már említett 1277-es dátum a címkén. A középső kategóriában különböző fajtákon keresztül mutatjuk be a mindszentkállai területünket. Az alapcsaládban összeházasítjuk a két területről származó szőlőt, mert azt szeretnénk bemutatni, mi hogyan gondolkodunk a balatoni borokról. Ezekben a tételekben egyszerre van jelen Felsőörs gyümölcsössége és Mindszentkálla vulkanikussága.

Borkóstoló meglepetéssel

veszprémi érseki pince, borospalackok, tányérok
Fotó: Dancsecs Ferenc

VINCE: A kóstolón lesz egy meglepetés tétel is. Anélkül, hogy lelőnénk a poént, árulj el róla valamit.

BENESCH ANTAL: A top kategóriás, 1277-es rajnai rizlingünkből jelenleg a 2022-es a forgalmi tétel, a meglepetés ugyanebből az 1277 sorozatból lesz egy másik fajta, ami még nincs a piacon.

VINCE: 750 évre visszavezethető a borkészítés a Veszprémi Érsekségnél, viszont 3 éve teljes megújuláson ment keresztül a pincészet, te is akkor kerültél oda. Egy ilyen nemrég újjászülető pincészet számára mit jelent a bemutatkozás a Vince Borműhelyen?

BENESCH ANTAL: Egyrészt újra találkozhatunk azokkal, akik kóstolták az első, 2022-es évjáratunkat. Nekik meg tudjuk mutatni, hogy a 2023-as évjáratnál is arra törekedtünk, legalább olyan jó minőséget érjünk el, mint egy évvel korábban. Másrészről pedig bemutatkozhatunk azoknak, akik még nem ismernek minket. Nem utolsó sorban pedig hatalmas megtiszteltetés az érsekségnek, hogy a Vince, Magyarország egyik vezető boros fóruma meghívott minket szakmai kóstolót tartani. Ez egy fontos visszajelzés számukra, hogy két év alatt hova sikerült eljutnunk.

A fenti képre vagy a szövegdobozra kattintva a jegyvásárláshoz lehet jutni

Címlapfotó: Dancsecs Ferenc