Jó hír: a világ legtáplálóbb étele most is ott lapul a konyhánkban!

2024. március 23.

Sosem találnánk ki, mi a legtáplálóbb étel, pedig a válasz egyszerűbb, mint hinnénk.

Egy új, az American Chemical Society’s Journal of Food Science and Technology című folyóiratban megjelent tanulmány számítógépes modellezéssel vizsgálta, melyik a lehető legfenntarthatóbb és legtáplálóbb étel az asztronauták számára. A kutatók a legjobb összetevőkből egy „űrsalátát” állítottak össze. Ez, amellett, hogy hihetetlenül egészséges, állítólag meglepően finom is lett – írja az Atlas Obscura.

Volker Hessel, az ausztrál Adelaide Egyetem vegyészmérnök professzora, aki a tanulmányon dolgozott, elmondta: a kutatók kezdetektől fogva kizárólag vegán alapanyagokban gondolkodtak. Ez nem azért történt így, mert feltétlenül hinnének a vegán étrendben. Sokkal inkább azért, mert az űrben történő élelmiszertermesztéssel kapcsolatos tanulmányok a növényekre korlátozódnak. Űrben tenyésztett állatokkal végzett kutatások egész egyszerűen nem léteznek. „Senki sem tervezi, hogy tehenet vagy disznót vigyen a Holdra vagy a Marsra” – magyarázta Hessel.

A 102 tagú listára több szuperélelmiszer is rákerült, köztük a quinoa és a kelkáposzta, magvak és diófélék, a tempe, a borsmenta, valamint néhány fűszer, például a fahéj és a kardamom. Fontos kiemelni, hogy mivel néhány alapvető tápanyag, például a B12-vitamin ritka a növényi alapú élelmiszerekben, a kiválasztott összetevőkből táplálkozó embereknek ezeket pótolniuk kell.

A lista összeállítása után a kutatók számítógépes szoftver segítségével olyan összetevő-kombinációkat hoztak létre, amelyek megfelelnek a megadott paramétereknek. Ezeket hivatalosan „forgatókönyveknek” nevezték el. Azt előre meghatározták, hogy egy-egy kombinációnak hat-nyolc különböző összetevőt kell tartalmaznia. Az elsődleges szempont az volt, hogy az adott receptek kielégítsék egy felnőtt ember ideális napi kalória- és vitaminszükségletét.

A kutatók első lépésként négy, teljesen vegán forgatókönyvre szűkítették a kört. Végül megállapították, hogy az összetevők legoptimálisabb kombinációja nem más, mint az édesburgonya, a kelkáposzta, a szójabab, a mák, az árpa, a földimogyoró és a napraforgómag keveréke. Az ezekből készült étel ugyanis a lehető legtáplálóbb ahhoz képest, hogy mennyi mezőgazdasági erőforrásra van hozzá szükség.

A kutatás végén a győztes hozzávalókat egy „űrsalátaként” készítették el. Az ételt négy tesztalanynak szolgálták fel, hogy megbizonyosodjanak arról: az étel nemcsak tápláló, hanem ízletes is. Ketten vissza is mentek egy második adagért, egyikük pedig egyenesen azt állította, hogy minden nap szívesen enne a salátából.

Űrsaláta, a szuper tápláló étel

Hozzávalók

 • 63 gramm főtt szójabab
 • 642 gramm főtt édesburgonya
 • 223 gramm főtt árpa
 • 79 gramm nyers kelkáposzta
 • 25 gramm héjas, pörkölt földimogyoró
 • 155 gramm mák
 • 18 gramm héjas, pörkölt napraforgómag
 • salátaöntet (nem kötelező)

Így készül

 1. Győződjünk meg róla, hogy a szójabab, az árpa és az édesburgonya alaposan megfőtt és szobahőmérsékletűre hűlt.
 2. Vágjuk fel a nyers kelkáposztát falatnyi darabokra.
 3. Kockázzuk fel a főtt édesburgonyát.
 4. Keverjük össze az összes hozzávalót egy nagy tálban, és ízlés szerint adjunk hozzá salátaöntetet.

Címlapfotó: Jamie Albright / Unsplash