Miért fontos nekünk magyaroknak a furmint? – interjú Mészáros Gabriellával

2024. február 01.

Egy különleges és megismételhetetlen februári furmint kóstoló kapcsán beszélgettünk a nemzetközi borakadémikussal.

Február 29-én Ön tartja az év első Vince Borműhelyét, melynek címe A furmint legjava. Miért érdemes részt venni ezen a kóstolón?

Szerintem nem kérdés, hogy minden magyar borkedvelőnek ismernie kell a hazai furmint kínálat legjavát. A fajta minőségben, egyediségben, a termőhely kifejezésében és a kárpát-medencei borok karakterének bemutatásában annyit tud, amit talán egyetlen másik szőlőfajta sem. Az ilyen ültetett, vezetett kóstolók arra valók, hogy az ember az élményszerzés mellett tanuljon is. Nem csak a fajtával, de még saját magával, az ízlésével, preferenciáival kapcsolatban is.

Azt mondja, ismernünk kell a fajtát. Miért fontos nekünk magyaroknak a furmint?

Ma már legalább 40 olyan furmint tételt fel tudnék sorolni, ami kifejezetten izgalmas, szép és jó. És nem csak tokaji pincészetektől, Egerből, Mátrából és a Balaton északi partjáról szintén. Minden kóstolás egy felfedezés, általa többet és többet tudunk meg a fajtáról, az adott termőhelyről. Természetesen nem szem elől tévesztve, hogy a kóstolás maga legyen élvezet.

Aszútól a pezsgőig: a furmint ezer arca

Furmintból ma már készül száraz bor, késői szüretelésű édesbor, aszú és pezsgő is. Melyik műfaj áll neki a legjobban?

Ha az adott tétel magas minőséget képvisel, valamint van egyedisége, mondanivalója, akkor minden kategóriában van keresnivalója. Ezeken a kóstolókon manapság általában a száraz furmint kerül a kozéppontba. Ma már tudjuk, ebben a stílusban akkor a legszebb, akkor képes megmutatni a karakterét, a termőhelyet, ha hagyjuk érvényesülni. Ennek megfelelően a gazdáknak a pincében az almasavbontást, a seprőfelkeverést, vagy éppen a hordós érlelést nagy odafigyeléssel, nem túlzásba esve érdemes elvégezniük.

A furmint legjava lesz az első Vince Borműhely, amit már az új helyszínen, az újbudai MOL Campus 28. emeletén található VIRTU Restaurantban tartanak. Miért fontos a borkóstolásnál, hogy az elegáns, nyugodt, színvonalas környezetben történjen?

Több mint 30 éve mondom, hogy a komoly, szép borokat nem a fokhagyma- és paprikafüzéres pincében kell megmutatni, hanem terített fehér asztalnál. Ezek a borok olyan élményt nyújtanak, ami megkívánja a megfelelő körülményeket: a minőségi poharat, a tiszta levegőt, a jó társaságot. Hogy az ember tényleg a borokra tudjon koncentrálni. Ha ehhez még olyan kilátás is társul, mint ami a VIRTU Restaurantból tárul elénk, az plusz pont.

Címlapfotó: Fotó: Schmidt Alfréd