Meglepetéssel készülünk – interjú Berényi Oszvalddal, a St. Andrea Skybar sommelier-jével

2023. május 14.

Különleges vezetett kóstolón vehetnek részt a borbarátok május 16-án. Ennek apropójából beszélgettünk az est házigazdájával, Berényi Oszvalddal.

VINCE: 2023. május 16-án este 18 órától a budapesti St. Andrea Skybarban lesz a következő Vince Borműhely. Ennek keretében St. Andrea borokat kóstolhatnak a vendégek. Miért érdemes részt venni az eseményen?

BERÉNYI OSZVALD: A budapesti St. Andrea étterem és a St. Andrea Skybar abból a felbuzdulásból született, hogy a fővárosba költöztessük azt az életérzést, amit a vendégeink addig csak az egerszalóki birtokunkon tapasztalhattak meg. Ehhez az életérzéshez jön a Skybar esetében a belvárosi nyüzsgés, valamint a csodálatos panoráma. Két terasz is van, az egyik a Vörösmarty térre, a másik a Gellérthegyre néz. Többek között ezzel az élménnyel gazdagodhatnak a Vince Borműhely résztvevői.

VINCE: Milyen borokra számíthatnak a Vince Borműhelyre ellátogatok?

BERÉNYI OSZVALD: Egy vezetett, tematikus borkóstoló estet szervezünk, ami széles réteg számára tartogat izgalmat. Azoknak is, akik csak most ismerkednek a borok világával, mert mesélni fogok az alapokról is. Elmondom, mit kell érezni a borban, hogyan születnek a különböző aromák, mire kell figyelni a kóstolásnál, illetve természetesen, hogy milyen összefüggés van az egri klimatikus adottságok, talajszerkezet és az adott bor íze, illata között. A haladóknak pedig izgalmas lehet ez a fajta áttekintés, hogy a reduktív alaptételektől eljutunk a dűlőszelektált Grand Superior Bikavérig, ami már az abszolút prémium kategóriát képviseli St. Andrea Birtok kínálatában. És ehhez hozok még egy szó szerint csúcs meglepetést, de hogy mi az, az maradjon keddig titok.

Fotó: St. Andrea

VINCE: Összességében mire számítasz, milyen élményekkel térnek haza a vendégek kedd este?

BERÉNYI OSZVALD: Én személy szerint azt szeretném, ha át tudnám adni St. Andrea alapító-tulajdonos Lőrincz György munkásságának az esszenciáját. Az ő szemléletét és azt, ahogyan az egész Egri borvidékről gondolkodik. Nekik ez tényleg hivatás és azt gondolom, kicsit máshogy tekintenek a borvidékre, mint a többi szereplő. Hiszik és fel is vállalják, hogy Eger felveszi a versenyt a világ leghíresebb borvidékeivel. Ezt a filozófiát szeretném tolmácsolni kedd este.

Jegyek korlátozott számban még kaphatók a 2023. május 16-án este 18 órától a budapesti St. Andrea Skybarban megrendezésre kerülő Vince Borműhelyre.

Címlapfotó: St. Andrea