5 budapesti vendéglátóhely, ahol élőzene mellett vacsorázhatunk

2023. szeptember 21.

Legyen szó romantikus vacsoráról, családi ünneplésről vagy baráti összejövetelről, ezek a budapesti éttermek biztosan elvarázsolnak minket az élőzene segítségével.

Az ősz és a tél a fedett helyek szezonja, ilyenkor visszahúzódnak az emberek a négy fal közé. A „fesztivál hangulattól”, az élőzene varázsától ilyenkor sem kell elbúcsúzni. Az alábbiakban azokat a budapesti helyeket mutatjuk be, ahol egy-egy élőzenés koncertet hallgatva tudunk jobbnál jobb ételeket (és italokat) fogyasztani.

1. Ikon Piano Bar & Bistro (1075 Budapest, Kazinczy utca 5.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

IKON Piano Bar & Bistro (@ikon.pianobar) által megosztott bejegyzés

A hetedik kerület szívében található Ikon Piano Bar jó választás a romantikus vacsorákhoz. Weboldaluk szerint az Ikon missziója, hogy visszahozzák a régi zongorás bárok hangulatát. A hely berendezése is nosztalgikus hangulatot idéz meg, persze modern csavarral. A falakon a magyar zenei élet ikonikus alakjai köszönnek vissza, a zongora mögül pedig Gazsi Norbert változatos popszámokkal, régi slágerekkel, vagy éppen füstös jazzel szórakoztatja szerdától szombatig a vendégeket. Az étlapon a steaktől kezdve a lazacon át, egészen a csirkepaprikásig, különböző ételeket tudunk kipróbálni. A koncertek este fél 9-kor kezdődnek. Az Ikon hétfőn és kedden zárva tart, szerdától szombatig pedig este hattól hajnali ötig tart nyitva.

2. iF Cafe Jazz Club (1092 Budapest, Ráday utca 19.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Romhányi Áron (@travellingpianist) által megosztott bejegyzés

Kevés olyan hely van Budapesten, ahol úgy vacsorázhatunk, hogy a szomszéd „asztalnál” a hazai és a külföldi jazz szféra sztárjai zenélnek. A Ráday utca apró jazz bárja, az iF viszont ilyen. Itt ráadásul még kiállításokat is megtekinthetünk. A barátságos helyen olyan művészek fordultak már meg, mint Roby Lakatos, Tim Ries, Váczi Eszter, vagy éppen a füstös hangú Ferenczy András. Az étlapon steak, tapasválogatás és sztrapacska is szerepel. A koncertek minden nap este 8 órakor kezdődnek. Érdemes asztalt foglalni, a koncertekre az 1500-1900 forintos áron kínált jegyet helyben tudjuk kifizetni. Az iF minden nap éjfélig tart nyitva.

3. Múzsa (1051 Budapest, Széchenyi István tér 5-6.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MÚZSA (@muzsabar) által megosztott bejegyzés

Az art nouveau stílusú Múzsa a Dunaparthoz közel, a Széchenyi István téren található. Ha elegáns helyen szeretnénk vacsorázni, miközben külföldi és hazai előadók jobbnál jobb koncertjei szólnak, akkor jó választás a Four Seasons hotelhez tartozó Múzsa. Az eleganciát a menü is tükrözi. Az egyedi koktélok mellett a magyar és az ázsiai konyha keveredésének olyan ételkülönlegességeit kóstolhatjuk meg, mint például az Okonomiyaki (japán „palacsinta”) vagy a Tonkatsu (mangalicából készült húsos étel). A Múzsa vasárnaptól hétfőig este 8-ig, keddtől szombatig pedig hajnali 1-ig tart nyitva.

4. Pótkulcs (1067 Budapest, Csengery utca 65/b.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Skylar (@skylarherter) által megosztott bejegyzés

A hatodik kerület híres romkocsmája, a Pótkulcs igazán hangulatos zuga Budapestnek. Egy nagyobb kerthelyiséggel és fedett termekkel is rendelkezik, utóbbiakban a koncertek mellett kiállítások, néha pedig táncos esték is várják a vendégeket. Gyakran vannak open-mic esték, azaz olyanok, amikor tulajdonképpen spontán lépnek fel az előadók és indul be az élőzene. Az étlap gyakran változik, általában olyan magyaros fogások helyet kapnak rajta, mint a húsleves, a csirkepaprikás és cigány pecsenye. De az sem marad hoppon, aki egy kiadós hamburgerre vágyik. A Pótkulcs minden nap délután 5-től hajnali 1-ig tart nyitva.

5. Jedermann (1092 Budapest, Ráday utca 58.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jedermann Budapest (@jedermann.budapest) által megosztott bejegyzés

A Ráday utcai Jedermannban is szuper koncerteket hallgathatunk vacsora közben. Rádásul a zenészek itt is közel „ülnek” hozzánk! A Jedermann reggel kávé mellett tanuló egyetemistákkal, este pedig szórakozni vágyó emberekkel van tele. A romkocsma hangulatú helyen főleg jazz és funk szokott szólni, de gyakran vannak irodalmi estek, vagy éppen összevont verses jazzestek. Az étlapon a szerb konyha fogásait kóstolhatják meg a vendégek, az eseményeket pedig Facebook-oldalukon tudjuk követni. A Jedermann hétköznaponként reggel 8-tól éjfélig, hétvégente 9-től hajnali egyig tart nyitva.

Címlapfotó: VENUS MAJOR / Unsplash