Most együk, amíg még van: örökre eltűnhet a magyarok egyik kedvenc sajtja

2024. április 29.

Az előállításához szükséges gombatörzs nem képes önállóan szaporodni, az élelmiszeripari felhasználása során pedig erősen mutálódik.

A tej, a gombák és a baktériumok különböző kombinációiból különböző sajtok jönnek létre. A francia brie sajt például a Penicillium camemberti nevű gombatörzs felhasználásával készül. Miközben ez a gomba, ahogy a neve is mutatja, a camembert sajt előállításához is nélkülözhetetlen, van egy rossz tulajdonsága: nem képes önállóan szaporodni. Emiatt hamarosan végleg eltűnhetnek a kedvenc lágysajtjaink a boltok polcairól – írja a Daily Meal.

A brie és a camembert ugyanattól az egy gombafajtól függ, ezért mindkettő veszélyeztetett sajttípusnak számít. Mivel a Penicillium camemberti nem képes önállóan szaporodni, minden egyes adag sajt előállításához mesterségesen kell szaporítani. Ezt a módszert már hosszú évek óta alkalmazzák az élelmiszeriparban, az újabb és újabb mutációk miatt viszont egyre nehezebb pontosan lemásolni az eredeti gombákat. Mindez azzal jár, hogy a gombatörzs minden eddiginél védtelenebbé vált a betegségekkel szemben és elvileg bármikor kihalhat.

Bár mindez elég nagy aggodalomra ad okot kedvenc nemespenészes lágysajtjaink jövőjét illetően, más változatok is szóba jöhetnek. Igaz, ezekkel sem a camembert sajt, sem a brie nem lesz pontosan ugyanolyan. A Penicillium camemberti könnyű és gyors felhasználhatósága mellett azért vált ipari sztenderddé, mert egységes, fehér színű sajtot lehet vele készíteni. Előtte viszont egy másik, sokkal strapabíróbb gombát, Penicillium biformét használtak a brie gyártásához. Ennek köszönhetően a sajt színe fehér helyett narancssárga vagy kék volt, ami elég szokatlan szín egy sajttól.

Ez a gombafajta a modern változattal szemben képes az önálló szaporodásra, így biztosíthatja a lágysajtok jövőjét. Szerencsére tehát létezik alternatív megoldás a brie és a camembert elkészítésére akkor is, ha a Penicillium camemberti kipusztul. A fogyasztóknak cserébe nyitottnak kell lenniük a színt illetően.

Címlapfotó: waldemarbrandt67w / Unsplash