Hogyan zajlik a Vince Díj odaítélése? Kik kapják a díjat?

2023. augusztus 21.

2023-ban is Vince Díj! Most elmagyarázzuk, hogyan születnek meg kategóriánként a shortlistek és hogyan kerülnek ki azokból a győztesek.

A tavalyi nagy siker után 2023. november 18-án újra megrendezésre kerül a VINCE Gála. Az esemény egyik fénypontja ezúttal is a Vince-díjak kiosztása lesz. Hamarosan elindul a kiválasztási procedúra, amelynek végén összesen 22 kategóriában díjazzuk Magyarország legjobb tételeit. Idén két új kategóriával (természetese bor és buborékos bor) bővült a lista.

A 2023-as Vince-díjak odaítélésének folyamata tulajdonképpen már elindult. Az első lépéshez a hazai boros élet elismert szakértőit (sommelier-ket, borszakírókat, borkereskedőket – listát lásd lejjebb) kértük fel. A VINCE által felkért hazai szakértők éppen a napokban küldik javaslataikat, tehát hogy az egyes kategóriákba melyik általuk szakmailag nagyra értékelt bort ajánlják. Az ajánlások összesítése után áll össze minden kategória shortlistje, végső szűkített listája a 3-3 legtöbb ajánlást kapott tétellel.

Szeptember 1-30. között ezen szűkített listákról választhatja ki mindenki a saját kedvencét, hogy leadja rá a szavazatát. Tehát ahogy tavaly, úgy 2023-ban is a végső szót az olvasóink, vagyis a magyar borszerető fogják kimondani. Ők fogják kiválasztani a kategóriák shortlistjének 3-3 tételéből a kedvencüket. Ez a kettős rosta biztosítja, hogy a Vince Díj győztesei egyaránt bírják a szakma és a magyar borfogyasztók „elismerését”.

Figyelem: a közönségszavazás szeptember 1-én indul, akkortól mindenkinek számítunk a voksára. Az ünnepélyes eredményhirdetésre, a győztesek ismertetésére és a díjak átadására a magyar bor egyik legnagyobb ünnepén, a 2023. november 18-i VINCE Gálán kerül sor. (A tavalyi átadón készített képek IDE kattintva tekinthetők meg.)

Jelölésre felkért szakértők

  • Angerman László
  • Bálint László
  • Bánlaki D. Stella
  • Bányai Gábor Botond
  • Bárczi-Elek Ágnes
  • Becker Gábor
  • Berényi Oszvald
  • Blazsovszky Péter
  • Bozzay Zsófia
  • Czinki Tamás MS
  • Csizmadia András
  • Dámosy Bálint
  • Domián Emese
  • Evans Victoria
  • Fiáth Attila
  • Fóti Gyula
  • Furják Andrea
  • Gajdics Péter
  • Geri Ádám
  • Győrffy Zoltán
  • Hebenstreit Ádám
  • Hegyi Gábor
  • Herczeg Ágnes
  • Horkay András
  • Horváth Máté
  • Jónás Csaba
  • Kalmár Bori
  • Kálmán András
  • Kató András
  • Kertai Zoltán
  • Kielmayer Kristian
  • Kincses Dávid
  • Konkoly Mihály
  • Kövesdi  István
  • Kő Gergely
  • Krasznai Zsófia
  • Langó Tamás
  • Mácsai Ilcsi
  • Megyeri Sára
  • Mészáros Gabriella
  • Milotta László
  • Nagy Sebestyén
  • Nagy Tamás
  • Németi Sándor
  • Orodán György
  • Pintér Zsolt
  • Ripka Gergely
  • Robert Smyth
  • Romsics László
  • Sebastian Giraldo Makovej
  • Sebestyén Csilla
  • Sue Tolson
  • Szabó Edit
  • Szik Mátyás
  • Szittnyai Zalán
  • Takács Alexandrosz
  • Tamás Gábor
  • Tar Ferenc
  • Tüű Péter
  • Vancsik Ivett
  • Varga Norbert
  • Varró-Turóczi Anett
  • Zilai Zoltán

Vince díj kategóriák

REDUKTÍV ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT FEHÉR BOROK

1. Nemzetközi fehér szőlőfajtából (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling) reduktív eljárással készült fehér fajtabor

2. Kárpát-medencei fehér szőlőfajtából (furmint, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) reduktív eljárással készült fehér fajtabor

3. Egyéb fehér szőlőfajtából reduktív eljárással készült fehér fajtabor

4. Reduktív eljárással készült fehér házasítás

HORDÓS ÉRLELÉSŰ FEHÉR BOROK

5. Nemzetközi fajtából (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling) hordós érleléssel készült fehér fajtabor

6. Kárpát-medencei fajtából (furmint, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) hordós érleléssel készült fehér fajtabor

7. Egyéb fehér szőlőfajtából hordós érleléssel készült fehér fajtabor

8. Hordós érlelésű fehér házasítás

REDUKTÍV ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT VÖRÖSBOROK

9. Nemzetközi kékszőlő-fajtából (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah) reduktív eljárással készült vörös fajtabor

10. Kárpát-medencei kékszőlő-fajtából (kadarka, kékfrankos, zweigelt, portugieser) reduktív eljárással készült vörös fajtabor

11. Egyéb kékszőlő-fajtából reduktív eljárással készült vörös fajtabor

12. Reduktív eljárással készült vörös házasítás

HORDÓS ÉRLELÉSŰ VÖRÖSBOROK

13. Nemzetközi kékszőlő-fajtából (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah) hordós érleléssel készült vörös fajtabor

14. Kárpát-medencei kékszőlő-fajtából (kadarka, kékfrankos, zweigelt, portugieser) hordós érleléssel készült vörös fajtabor

15. Egyéb kékszőlő-fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor

16. Hordós érlelésű vörös házasítás

ROZÉK, SILLEREK

17. Rozé, siller

TERMÉSZETES BOR

18. Spontán erjedt, adalékanyagoktól mentes, minimális vagy zéró kén hozzáadásával készült csendes vagy buborékos bor, pét-nat

PEZSGŐK

19. Tankpezsgő, habzó- és gyöngyöző bor

20. Tradicionális eléjárással készült pezsgő

ÉDES BOROK

21. Késői szüretelésű természetes édes bor

22. Botritiszes édes bor

Fontos időpontok a Vince díj kapcsán

Közönségszavazás: 2023. szeptember 1-30.

Eredményhirdetés, ünnepélyes díjátadó: VINCE Gála, 2023. november 18.