Kapható a Vince magazin júliusi száma
Júliusi tesztünkön a pinot-család fehér szőlőfajtáinak borait kóstoltuk. Meglátogattuk a hamarosan megnyíló Padit Tokajban, Szentendrét pedig a helyiek szemével igyekeztük felfedezni. Aki pedig Genovába készül, gasztrotippekért mindenképp lapozza fel ezt a lapszámunkat.
Színesebb, mint gondolnánk!

Fotó: Nyilassy Lili
A néhány felfedezésre váró pinot blanc mellett sok pinot grigio vagy pinot gris – ahogy utóbbit jobban ismerjük hazánkban: szürkebarát – került a zsűritagok poharába. Ahogy az elnevezése, úgy elkészítése és stílusa is sokféle: lehet friss, üde, reduktív, egynyári ital virgonc savakkal, de koncentrált, hordóban érlelt, telt, olajosan folyó komoly bor is, magasabb alkohollal. A hazai kínálatban minden változatra találunk példát és sokféle szépen elkészített fehér pinot-t kóstolhatunk.
Határ a csillagos ég

Fotó: Acsai Miklós
Olyan ember talán nincs is, akivel még nem jött szembe a Sauska Tokaj épületének fotója; olyan viszont még bőven akad, aki élőben nem ment szembe vele. A látvány egyszerre lenyűgöző és zavarba ejtő: hiába közelítünk felé, még pár száz méterről is olyan élményt nyújt, mintha egy kivételesen jól sikerült AI-generált fotót látnánk. Nehéz elhinni, hogy igazi, hogy tényleg ott van. A tokaji Sauska csapat tagjai szívvel-lélekkel készülnek új éttermük, a Padi nyitására. Sauska Andrea ügyvezetőként irányítja az egységet, a konyháért egy szemtelenül fiatal és tehetséges helyi séf, Gerák Máté felel, az executive chef pedig ugyanúgy Bicsár Attila, ahogy a villányi Sauska 48-ban. Sebastian Giraldo Makovej márkanagykövetként és sommelierként gondoskodik arról, hogy a séf fogásait a megfelelő borok kísérjék a legújabb tokaji étteremben.
Kéknyelű: a Badacsony lelke

Van egy hegy a Balaton északi partján, amely évezredek óta őrzi a magyar borkultúra titkait. És van egy szőlőfajta, amely annyira egyedi, hogy csak itt, e tanúhegyek ölelésében érzi otthon magát – idén hungarikummá nyilvánították. „Ha egy fajta ennyire szorosan kötődik a helyhez, mint a kéknyelű a Badacsonyhoz, akkor a badacsonyi borászéletünk nem lenne teljes, ha nem lenne kéknyelűnk” – mondja Éliás Csaba, a hegy újabb generációjának borásza. „Bebiztosítottuk a fajta jövőjét, hogy a következő évszázadban is a köztudatban maradhasson, valamint a kiváló magyar borok közt a legkiválóbb lehessen” – vallja Istvándy Gergely borász. „A hungarikumok gyűjteményében nem igazán dúskálunk sem helyi-autochton szőlőfajtákban, sem védett eredetű borstílusokban. Ez most erős alapja lehet a Badacsonyi borvidék közösségi marketingjének, kommunikációjának és borvidéki brandépítésének, nemcsak a borokat, hanem a borturizmust illetően is” – teszi hozzá Horkay András borszakértő.
Végtelen optimizmus – A helyiek Szentendréje

Fotó: Csomor Alexander
Szentendre neve egyet jelent a macskaköves utcák romantikájával, a színesre festett barokk házak látványával, galériák, kávézók és éttermek végtelen sorával. Mediterrán bája, bohém művészélete és történelmi hangulata a turisták kedvelt célpontjává teszi a Dunaparti kisvárost. De hol esznek és isznak a helyiek? A Ritka borbárba például 70 százalékban visszatérő vendégek járnak, tudnak egymásról, kapcsolatokat építenek, mesélték a tulajdonosok.

Fotó: Csomor Alexander
A közelben található Teyföl étterem egyszerre idézi a gyerekkor ízeit és formálja újra a magyar konyha hagyományait. Tavaly a Michelin is felfigyelt rájuk. „A klasszikus magyar ételek adták az inspirációt, de tálalásban, textúrában egy új arcukat szeretnénk megmutatni. Az eredeti ízekhez pedig mély tisztelettel nyúlunk” – mondja Póti Bence üzletvezető. A Michelin-ajánlás óta a vendégkör a szentendreieken kívül a környékről (főként Budapestről) érkezőkkel és külföldi turistákkal is bővült.
Genova, az én városom

Fotó: Nicola Dongo
Ha Genova, akkor pesto – ez az az alaptudás, amivel valószínűleg mindenki megérkezik az észak-olasz kikötővárosba. És való igaz, jobbnál jobb pestós tésztákat fognak letenni elénk, de ha megkérdezünk egy helyi gasztroszakembert – ahogy tettük mi is – további izgalmas fogásokra bukkanunk. A mi„idegenvezetőnk” Enrica Monzani szakács, gasztrotörténet-kutató és élményszervező, A Small Kitchen in Genoa alapítója volt.
A Vince magazin elérhető országszerte július 17-től a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!