Egy régi-új termék forradalmasíthatja a kávézást

2024. október 24.

Lejárt a világos pörkölésű kávék ideje? Ezt egyelőre nem jelenthetjük ki, ami viszont biztos: az újdonság egyre több kávéfogyasztó szívébe lopja be magát.

Az elmúlt években az volt az általános nézet, miszerint kávékülönlegességeket kizárólag világos pörköléssel lehet készíteni. Eme álláspont képviselői úgy vélik, a minél enyhébb pörköléssel lehet a legjobban megőrizni a kávébab természetes jegyeit: a gyümölcsös, fűszernövényes aromákat. Szerintük a kávébabban megmaradó magasabb savtartalom szintén hozzájárul a gazdag ízharmóniához. A világos pörkölés mindazonáltal komoly odafigyelést és precizitást igényel: a nem megfelelő eljárás fogyasztásra alkalmatlanná teszi a kávét.

Előnyök ide vagy oda, manapság mégis egyre többen választják a közepes pörkölésű kávét – olvasható a Perfect Daily Grind minapi cikkében. A stílusirányzat rajongói állítják: a közepes pörkölésnek még a világos pörköléssel szemben is.

Pontosan mit jelent a közepes pörkölés?

Három különböző pörkölési típust különböztetünk meg. Az egyik a már említett világos vagy enyhe, a másik a széles körben elterjedt sötét pörkölés. Utóbbi inkább tompítja a kávébab természetes ízvilágát, miközben új pörkölési aromákkal gazdagítja az italt. A kettő között, valahol félúton helyezkedik el a közepes pörkölés, bár pontos definíció vagy paraméter nem tartozik hozzá. Létezik egy, az eljárás során gyakran bevetett eszköz, az úgynevezett Agtron, aminek segítségével meg szokták határozni a pörkölés mértékét. A magasabb szám a világosabb, míg az alacsonyabb a sötétebb pörkölést jelzi. A közepes pörkölésű kávé a szakértők szerint körülbelül 58 és 65 között mozog. Eszköz híján a kávé színe is árulkodó lehet: minél világosabb az árnyalata, annál enyhébb pörkölésről van szó.

A pörkölés során a természetes jegyek némileg háttérbe szorulnak, miközben a kávébab veszít savasságából is. Az új stílus „követői” szerint az a legjobb, amikor a kávébabból és pörkölésből származó jegyek egyaránt tudnak érvényesülni, ezt pedig a közepes pörkölés biztosítja.

Lehetséges elterjedése a közeljövőben

A közepes pörkölés tulajdonképpen nem is tekinthető újdonságnak: már régóta a kávézási kultúra részét képezi, a műfajnak mindig voltak rajongói. Ennek oka, hogy „biztonságosabb“, mint a túl világos vagy a sötét verzió: könnyebb tanítani és elsajátítani a technikát, ráadásul az aromavilág a két véglet között helyezkedik el. Az USA-ban, Japánban és néhány dél-amerikai országban mindig a közepes pörkölés dívott.

Most azonban úgy tűnik, máshol is hódító útjára indult, bár azt még nehéz megjósolni – így a cikk –, hogy milyen mértékben fogja meghódítani a világot. Enyhébb ízeivel elvileg sokkal szélesebb kör ízlésének felel meg, ráadásul a kávépörkölőknek is valamivel könnyebb dolga van vele. Nem utolsó sorban pedig a világos pörköléshez leggyakrabban használt arab kávé ára erősen ingadozik. Ez is egy szempont lehet a „csatában”.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Mike Kenneally / Unsplash