Lakásétterem reneszánsz – I. rész

2023. április 11.

Bár a lakásétterem koncepciója nem a modern kor találmánya, az utóbbi években ezek a bensőséges hangulatú vendéglátóhelyek a virágkorukat élik.

Magyarországon bárki üzemeltethet lakáséttermet, amennyiben van szakácsvégzettsége, rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, valamint az egy napra jutó vendégek száma nem haladja meg a 14-et. Ez sajátos átmenet a klasszikus értelemben vett vendégség és a hagyományos étterem között, és olyan lehetőségeket rejt magában, amelyeket legalább egyszer érdemes megtapasztalni.

A kezdetek

View this post on Instagram

A post shared by Gin Tony (@gintony.hu)

A budai Dine and Relax sikere a tulajdonos, Király-Papp Nóra végtelenül kedves személyiségének is köszönhető. Nóra az elsők között, 12 évvel ezelőtt, valóban a saját lakásában tartott vacsoraesteket, amelyeken a vendégek fele a barátja volt, a másik fele pedig az ő ismerőseik közül került ki. Bár a gasztronómia szeretete egészen kiskorától kíséri, Nóra ekkor még nem gondolkodott hagyományos vendéglátásban.

Később többféle vállalkozása is volt, a szakácsvégzettséget pedig azért szerezte meg, hogy az akkor nyílt kávézójában a maga készítette ételeket kínálhassa vendégeinek. Mivel a Covid miatt nem tudta nyereségesen üzemeltetni, a kávézót bezárta. A Dine&Relax két éve nyitott, koncepciója pedig az, hogy nincs koncepció. Nóra a legkülönfélébb igényeknek, óhajoknak és sóhajoknak is eleget tud tenni. A klasszikus vacsorákon túl volt már nála leánybúcsú, ezerféle workshop, születésnap, de még esküvő is, és igény esetén szívesen szervez tematikus esteket is. Van, hogy azért választják őt, mert a vendégek olyan közegre vágynak, ahol kizárólagos figyelmet kaphatnak, de ennek az ellenkezője is igaz. Egyes üzletemberek azért nála tartják munkamegbeszélésüket, mert bizalmas információk hangzanak el, így teljes „magányra” vágynak, míg lánykéréskor az intim légkör a cél, amely egy zsúfolt étteremben aligha megteremthető.

Lakásétterem elegánsan és otthonosan

A legtöbb lakáséteremmel ellentétben itt az ételsor is megbeszélhető, ennek köszönhetően tényleg egyedülálló élményben lehet részünk. Természetesen Nóra szívesen ajánl kötött ételsort, de akkor a legboldogabb, ha az esemény összes részletét közösen álmodják meg a megrendelővel, hogy minden igazán személyre szabott legyen. Tekintve, hogy gyakorlatilag már alig van valaki, aki ne küzdene valamiféle intoleranciával, nincs olyan allergia, amit Nóra ne tudna figyelembe venni, így még a nyers vegán étrendet követő vendégek is biztosak lehetnek benne, hogy valami izgalmas kerül a tányérjukra. Ötfős rendezvény felett a szervizben van segítsége, de ezenkívül mindent egyedül csinál: ő tartja a kapcsolatot, intézi a bevásárlást, az előkészületeket és a set upot is. Az étterem berendezése art deco stílusú – ezért is Nórát illeti az elismerés. Amint belép az ember, már meg is van az első „wow” faktor, ami talán a fotókról kevésbé jön át, de higgyetek nekem, ott voltam, és imádtam!

View this post on Instagram

A post shared by Dine&Relax (@dinerelax)

Egyszerre elegáns, mégis otthonos, így aki belép, azonnal elengedi magát. Ennél jobb helyszínt családi ünnephez vagy csajos brunchhoz elképzelni sem tudok, de baráti társasjátékozáshoz is tökéletes választás, ha rendelt pizzánál komolyabb gasztronómiai élményre vágyunk.

A cikk a Vince Magazin 2023/3. márciusi lapszámában jelent meg.

Szerző: Bercely Judit
Fotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash