Lapajánló: már kapható a Vince magazin májusi száma

2025. május 14.

A Vince magazin májusi címlapján Dr. Andrejszki Richárd látható, a Chef Market tulajdonos-vezérigazgatójával a főszerkesztőnk beszélgetett többek között a vendéglátás jövőjéről. A hazai borvilág mellett mindig izgalmas kitekinteni más kontinensek felé is, ebben a számunkban Chile és Argentína borait teszteltük.

Latinos lendület

teszt, magazin, május
Tesztelőink a Grand Radovinban
Fotó: Nyilassy Lili

Temperamentum, életszeretet, foci és lüktető zene – talán ezek jutnak elsőre eszünkbe Dél-Amerikáról. Aztán jön a malbec, a syrah, és a gyakorlottabbaknak a carmenère is. Az Andok és a Csendes-óceán között hosszan elnyúló Chile olyan idillikus mikroklímát kapott, hogy a világon egyedüliként elkerülte a filoxéra, és a friss fehérektől a testes vörösekig egyaránt karakteres borokat ad. Mellette Argentína a földkerekség legmagasabban fekvő szőlőültetvényeivel, rengeteg napsütéses órájával és érett, fűszeres, antioxidánsban gazdag vörösboraival csábít. Tesztelőink 29 bort értékeltek, 12 tétel kapta meg a kiváló minősítést.

Új generáció

mád borászok
Török Balázs, Vincze Dániel, Tóth Ádám, Pelle László, Nagy Máté, Kardos Bence, Jákób Bianka, Tóth Rebeka
Fotó: Acsai Miklós

Mádra utazva azokat a fiatal borászokat mutatjuk be, akik már most meghatározó szereplői a tokaj-hegyaljai boréletnek. Van köztük, aki családi örökséget visz tovább, és van, aki új szemlélettel, más szakmából érkezve találta meg helyét a szőlőtőkék között. Sorsuk közös metszéspontja a szenvedély – a mádi dűlők iránti elkötelezettség és az a fajta kíváncsiság és kísérletező kedv, ami a borkészíté minőségében nem ismer kompromisszumot. Ők azok, akik nemcsak termelnek, hanem formálnak is: ízlést, közösséget, jövőképet, friss hanggal felpezsdítve a generációkon átívelő párbeszédet.

Protest-gondolkodó a vendéglátóipar élvonalában

Andrejszki Richárd
Dr. Andrejszki Richárd
Fotó: Csomor Alexander

Chef Market, Terroir Club, Mitiszol? – csak néhány név abból a portfólióból, amely mögött Dr. Andrejszki Richárd áll. Jogi és közgazdasági háttérrel, rendszerszintű gondolkodással és olthatatlan kíváncsisággal építette fel vállalkozását. Nem a gyors meggazdagodást ígérő TikTok-videókban, hanem a tudásban, a munkában és a klasszikus értékekben hisz. A vendéglátás jövőjéről pedig olyan állításokat fogalmaz meg, amelyek túlmutatnak az alapanyag- és italkereskedelem határain.

Ha elzárják a vízcsapot

szárazság
Fotó: Wesley Tingey / Unsplash

A világ szinte minden borvidékén egyre sürgetőbb kérdéssé válik a klímaváltozás hatása. A felmelegedés, a vízhiány és a kiszámíthatatlan időjárás próbára teszi a szőlőt és a borászokat egyaránt. Az erről szóló cikkünkben megmutatjuk, hogyan reagálnak minderre a termelők – milyen innovatív megoldásokkal, új fajtaválasztásokkal, művelésmódokkal, technikákkal és szemléletváltással próbálnak alkalmazkodni, hogy a bor jövője fenntartható maradjon.

A Vince magazin elérhető országszerte május 14-től a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!