Sajtimádók mekkája

2023. szeptember 14.

A Móri borvidék Pannonhalmától alig 45 percnyi autóútra fekszik. Ritkán látogatjuk, pedig a borok mellett páratlan gasztronómiai élményeket is kínál.

Ezen a festői tájon, a borok és finom falatok mellett a természeti szépségek is megdobogtatják a szívünket, a fehérborok szerelmesei pedig igazán otthon érezhetik magukat. Az ezerjó, a régió büszkesége, a frissesség és gyümölcsösség tökéletes egyensúlyát kínálja. Az egyedi mikroklímának köszönhetően az itt készült borokban egy kis virágos, egy kis diós jegy is felfedezhető – igazi ízorgia egy pohárban! Az ezerjót szorosan követi a chardonnay és a tramini, de a királylányka és a rajnai rizling is kedvelt szőlőfajta.

Mámoros sajtvilág

Mór és környékének konyhája az egyszerűség és hagyományok mellett a kreativitást és a kísérletezést is magáénak érzi. A helyi éttermekben a friss alapanyagok, a vadon termő gyógynövények és a hagyományos receptek kombinációjával készülnek lenyűgöző fogások. Hihetetlenül zamatos gulyáslevesek, csábítóan omlós sütemények és természetesen a klasszikus magyar fogások közül válogathatunk.

Fanatikus sajtrajongók kedvéért meg kell említenünk az Orondpusztai gazdaságot, ahol magyar tarka tehenek tejéből készítenek különféle sajtokat, de a gomolyára a legbüszkébbek! Egy szelet friss, ropogós héjú kenyér, egy-egy szelet sajttal, mindezt egy pohár ezerjóval koronázva – színtiszta mámor! A bocik mellett tartanak lovakat, kecskéket és pónikat is, így hozzájuk gyerekkel is érdemes ellátogatni, mert az állatsimogató mellett hatalmas „majomház” is várja a kicsiket.

A Móri borvidék kulináris ikonja

Ha valaki ennél is többre vágyik, nem lehet kérdés: irány az Öreg Prés! Az étterem már több mint 30 éve egy német–magyar házaspár tulajdonában van, nevét pedig a 300 éves pincéjükben található szőlőprésről kapta. Pár évvel ezelőttig klasszikus magyar konyhával működtek, majd 2020-ban csatlakozott hozzájuk Volenter István, aki új életet lehelt a koncepcióba. István egyébként nem idegen terepre érkezett, ugyanis 1999-ben ez volt az első munkahelye. Azóta több külföldi verseny tapasztalatával és hazai fronton szerzett tudásával értelmezte újra az Öreg Prés étlapját.

Bár továbbra is a magyar és a sváb fogások hangsúlyosak, nyitottak a nagyvilágra is. Nem ritka náluk az ázsiai vagy az olasz alapanyag sem. A legnagyobb kedvencek között szerepel a vadas házinyúl, a kacsamellfilé és a gombával töltött tanyasi csirke. Aki biztosra menne, ezek közül válogasson. Aki nem fél kísérletezni, az a séfajánlatot vegye szemügyre, amely a törzsvendégek számára is mindig kínál újdonságot. Ez hetente változik; emellett kóstolómenüvel is készülnek.

View this post on Instagram

A post shared by Öreg Prés Étterem (@oregpresetterem)

Borok tekintetében elsősorban a régió kincseire helyezik a hangsúlyt. Emellett az egri St. Andrea és villányi Gere Attila pincészetének tételei is várják azokat, akik kitekintenének. Összesen 13 pincészet közel 50 borát kóstolhatjuk meg náluk, így attól senkinek sem kell tartania, hogy ne találna az ízlésének megfelelő kortyot.

A cikk folytatása a Vince Magazin 2023/9. szeptemberi lapszámában olvasható.
Szerző: Bercely Judit/Vince Magazin
Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade/Unsplash