Osztrák étterem deluxe: lélegzetelállító képek a burgenlandi Taubenkobelről

2022. november 14.

Burgenlandi kirándulásunkon megkóstoltuk az egykor két Michelin-csillagos, világ legjobb 50 étterme között jegyzett osztrák étterem, a Taubenkobel degusztációs menüjét.

Ha röviden kellene összefoglalnom tapasztalataimat, azt mondanám, hogy a Taubenkobel osztrák étterem nagyszerűsége egyszerűségében rejlik: magas minőségű, szezonális alapanyagok használata jellemzi az éttermet. A 0 kilométerhez sem ragaszkodnak – habár olyan különleges összetevőt, mint a sáfrányt pont a közelből szerzik be –, amennyiben az adott étel például olívaolajért kiált, hát nem restek felkeresni Isztria legjobb olaját. Fogásonként beérik kevés, vagy abszolút nem hivalkodó fűszerekkel, hagyják, hogy az alapanyag tökéletessége kényeztesse az ízlelőbimbókat.

Mi a teljes menüt egy francia biodinamikus gazdaságból származó borászat tételeivel kísértük, amely azért nem kevés merészségre vall, hiszen Burgenland szívében vagyunk. Mármint nem mi vagyunk bátrak, hanem a Taubenkobel tulajdonosai. Sofőrünk alkoholmentes kísérőkkel öblítette le a falatokat, amelyek között füstös teától a málnaecetig számos variáció előfordult. És hogy megérte-e? Nos, állítása szerint már csak ezekért az italokért is érdemes volt Ausztriáig elutazni.

Még többet a Taubenkobelról!

Arról, hogy hogy kerültünk Burgenlandba, vagy hogy hogy került az immár 40 éve üzemelő étterem Burgenlandba a novemberi lapszámunk Utazás rovatában írtunk részletesebben.

A novemberi lapszámunk november 17-től kapható az újságárusoknál, vagy előfizethető/megrendelhető közvetlenül nálunk, a kiadónál.

Szerző: Kalmár Borbála
Fotók: Talabér Géza