Rókusfalvy Palkó az érettségire már metszőollót kapott

2023. november 22.

A Rókusfalvy Birtok szerepel a Vince Magazin novemberi lapszám pincelátogatás rovatában, Pál helyett viszont Palkó állt a mikrofon mögé.

Az út egyszerre volt könnyű és nehéz. Bár Palkó 15 éves korától látta, hogy miként készül a bor, az állatorvosi és az orvostudományi egyetem is vonzotta. A biológia és a kémia jól ment, és azt is tudta, hogy nem irodában szeretne dolgozni; a természet közelségét kereste. Gimnázium alatt zsebpénzkiegészítésként járt ki a szőlőbe dolgozni, és ott valami „beakadt”; végül a Kertészeti Egyetem szőlész-borász karára jelentkezett. Külföldi pincészeteknél is dolgozott, és 25 évesen megkapta a borászattal járó feladatokat.

„Nem védőháló nélkül lettem beledobva a mély vízbe. Apuék igénylik hogy képben legyenek, de kellő távolságból és kellő önmegtartóztatással figyelnek. A Rókusfalvy Pince története nem úgy kezdődött, hogy idejött egy médiaszemélyiség, és belerakta az összes spórolt pénzét egy nagyon drága hobbiba. Pici borászat volt, négy hordóval; az első öt évben nem is nagyon volt címke a borokon. 2010 és 2020 között apu csinált minden traktoros munkát. Sokszor látom rajta, amikor kijövünk ide a szőlőbe, hogy mondana valamit, vesz egy nagy levegőt…. és már le tudja nyelni ezeket a mondatokat.”

fiatalember áll a szőlőben egyik kezében bor, másik kezében pohár
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

A bizalom és a támogatás tehát megvan, ahogy a rugalmasság is, hiszen a Covid alatt a korábban megfogalmazott célokat újra kellett gondolni; több, a fejlesztésekre és a bővülésre vonatkozó terv igényelt halasztást, az erre szánt pénzeket pedig visszaforgatták a mindennapokba. Ebben az időszakban a csapat megtartása volt a prioritás; ahogy Palkó megfogalmazta, nem kapcsolták le a tűzhelyet, mert elengedhetetlennek tartották, hogy folyamatosan legyen élet a birtokon – ha kellett, akkor a rendezvényszervezők a támrendszer cseréjén dolgoztak. Ennek is köszönhetően az újranyitáskor a teljes stábbal tudták a munkát folytatni.

Ez azért is volt fontos, mert a család szinte minden tagja vállal valamilyen feladatot a birtok és a hozzá kapcsolódó vendéglátás munkálataiban. A Rókusfalvy név ugyanis elválaszthatatlanná vált Etyektől. Birtok, fogadó, borhotel, rendezvények. Minden arról szól, hogy a vendég ne csak három órát, hanem legalább három napot töltsön el a borvidéken. Az Etyeki Piknikek alkalmanként 15-20 ezer látogatót vonzanak, de a borvidék a szervezett eseményeken túl is bőven kínál alkalmat az aktív kikapcsolódásra.

A cikk folytatása a Vince Magazin 2023/11. novemberi lapszámában olvasható.

Szerző: Vancsik Ivett
Címlapfotó: Hirling Bálint/Vince Magazin