Ritka magyar borok őszre a Vince ajánlásában

2023. október 28.

A kéknyelű és társai. Őszi borajánlónkban (itthon) ritka fajtákból készült borokat válogattunk össze.

Ertl Flóra, Head of Vince

Basilicus Purcsin 2022

Az ősi tokaji kékszőlőfajtát kevesen ismerik, de annál inkább érdemes megkóstolni egy jó rozé kacsamellel, piros bogyós jous szósszal. Garantálom, hogy senki nem fog csalódni! A 19. század végén, a nagy filoxéra járványt követően nyilvánították „eltűnt szőlőfajtává”, a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet génbankjában viszont néhány egyed fennmaradt. Napjainkban pislákol újra a kísérletező kedv a fajta újraélesztésével kapcsolatban: a Tokaji borvidéken elsőként Kanczler András, a Basilicus Szőlőbirtok borásza karolta fel újra ennek az ikonikus fajtának az újratelepítését.

2017 óta minden évben közel 1000 palack készül belőle. A 2023-as Vince Gálán ez a bor az „Egyéb kékszőlő-fajtából reduktív eljárással készült vörös fajtabor” kategóriában Vince-díjra jelölt tétel. Szeretettel ajánlom, őszi ételek mellé is kiváló párosítás!

Kalmár Borbála, Szerkesztő VINCE Magazin

Sabar Kéknyelű 2022

Egy izgalmas szőlőfajta, amely egy zsebkendőnyi helyen terem itthon. A 20. században majdnem teljesen eltűnt, most egy maroknyi termelő harcol azért, hogy a Badacsony megkerülhetetlen ikonikus borává váljon. A fiatal tételek visszacsempészik a nyarat, a hosszabban érleltek a tél egyik kedvenc fehérborát adhatják. A Sabar Kéknyelűből érdemes mindjárt több palackkal venni, és eltenni belőle jövőre, azutánra… a türelem itt biztosan kifizetődő.

Nagy Beatrix, Sales asszisztens

Belward Cirfandli 2022

Magyarországon a cirfandlit mindösszesen 25 hektáron termesztik és szinte csak a pécsi borvidéken találkozni a fajtával. A Belward pincészet remekül nyúlt a fajtához, ennek eredményeként egy tartalmas fehérbor kerül a poharunkba. Kellemesen édes, barackos, mézes illatú, jó savú, hosszú lecsengésű tétel.
Igazi különlegesség a Pécsi borvidékről.

Vancsik Ivett, Főszerkesztő, Vince Magazin

Szentesi Fekete Muskotály 2021

A muskotályos fajtákat harsány, parfümös illatuk és intenzív ízviláguk miatt sokan kommersznek vélik; meggyőződésem azonban, hogy a borász hozzáértésének egyfajta lakmuszpapírja lehet, hogy mennyire bánik jól a muskotállyal. Szentesi József 2021-es fekete muskotálya egyértelműen szembemegy a konvenciókkal, minden szempontból feszegeti a határokat: a csillogó halványvörös bor elképesztően gazdag, rózsás-ánizsos, egzotikus gyümölcsöket – licsit, rambutánt, mangosztánt – idéző fűszeres illattal indít, a kortyban pedig ugyanezt a szokatlan egyveleget kapjuk, piros bogyósokkal kiegészítve. Egyszerre tud könnyed és „too much”. Nem mindennapi élmény.

Geri Ádám, felelős szerkesztő, vince.hu

Villa Tolnay Zöldveltelini 2022

Nagy híve vagyok az osztrák zöldvelteliniknek. Savaik vibrálóak és szinte harapni lehet a kortyot. Itthon marginális fajta a zöldveltelini és még kevesebben csinálják az általam kedvelt stílusban. Szó szerint üdítő kivétel Villa Tolnay tétele. Komplex, de alapvetően mégis friss ízvilág jellemzi, ízében sok citrussal, barackkal. Egy palack Ausztria.

Címlapfotó: iMattSmart / Unsplash