3+1 rozé: ha valami igazán különlegeset innánk idén nyáron

2023. május 25.

A rozé fogyasztása évről évre felszálló ágban van, de mit igyon, aki nem talál kedvére valót a hazai kínálatban? Mutatjuk.

A Vince Magazin olvasói már megszokhatták, hogy minden év tavaszán mustráljuk a hazai rozék színe-javát, idén sem volt ez másként. A rozé körképünket megtalálják olvasóink a Vince Magazin aktuális lapszámában.

A teszt, ami kihagyhatatlan, amire nagyon készülünk és amitől tartunk is picit. A minták nagy száma miatt ráadásul két körben is kóstoljuk a borokat, hogy minden kétséget kizárva mutathassuk be a legjobbakat.

Tesztelőink egyhangú véleménye szerint a hazai rozékínálat egyre szebb minőséget képvisel. Miközben még mindig dominálnak az epres, gyümölcsös rozék, egyre több pincészet dönt úgy, hogy az ízvilágot a provence-i rozéstílus felé irányítja. A kereskedők pedig attól sem riadnak vissza, hogy egyenesen Provence-ból importáljanak borokat, amit jól reprezentál, hogy a tesztünkön is helyet kaptak. De, azokat sem hagyjuk kétségek között, akik még ennél is inkább másra vágynak.

1. Hampton Water Rosé

Vagyis, közsimertebb néven: Jon Bon Jovi rozéja. Kb. egy éve mutatkozott be nálunk ez a Gérard Bertrand pincészetéből származó tétel, amely a Zwack kínálatában érhető el. Érdekessége, hogy a készítését Jon Bon Jovi és fia, Jesse is felügyeli, a szőlő pedig organikus művelésmódból származik.

Egészen halvány barackvirágszín. Jó intenzitású cseresznyés, meggyes, üdítő illat grépfrúttal, őszibarackkal. Kóstolva közepesen telt, selymes textúrájú, egészen intenzív ízvilágú, főleg az érett cseresznyére emlékeztető, elegáns rozé finom aromavilággal, kis kesernyével.

Ára: 7.209,-Ft

Kapható például itt.

2. The Pale

Akinek mond valamit a Chateau d’Esclans borbirtok neve, biztosan barátságosabban tekint erre a rozé borra. Akinek pedig nem, annak eláruljuk, hogy az LVMH csoport egyik legújabb befektetéséről van szó. Azért egyik legújabb, ugyanis idén felvásároltak még egy provence-i borbirtokot, a Minutyt. A világ legjelentősebb alkoholos ital csoportjáról van szó, így látatlanban is azt kell mondanunk, hogyha ők úgy döntenek, hogy provence-i rozé borokba fektetnek be, akkor biztosan az egész világban felívelő ágban van a provence-i rozéfogyasztás. Mellesleg a palack sem csúnya.

Nagyon halvány, kicsit narancsos színű rozé. Visszafogott illatában, citrusok, piros gyümölcsök és kis fűszeresség. Szájban közepesen telt, friss savtartalmú, citrusos, narancsos ízvilágú, kevés fenolosságot is tartalmazó rozé, amely ételekkel teljesedhet ki igazán.

Ára: 5.490,-Ft

Kapható: Auchan, iDrinks

3. Barbadillo Rosado

Két provence-i rozé után mutatunk egy spanyolt. A Vino Castillo Borház, ami tulajdonképpen egy online webáruház, majd néhány éve már borbolt is, számos éve hozza be töretlenül Spanyolország legjavát. Szeredi Zsolt tulajdonos nem csak vizet iszik és bort prédikál: az általa forgalmazott borokat gondosan válogatja össze, Spanyolországba, mondhatni, már hazajár. És hogy miért érdemes spanyol borokat inni? Mert valami mást mutatnak, mint a hazai szortiment. És mert az olasz és francia borok árának töredékébe kerülnek.

Világos, barackos árnyalatú rózsaszín. Nagyon intenzív, kicsit populárisra hangolt illat érett gyümölcsökkel, őszibarackkal, almával, pici grillázzsal. Szép szövetű, közepesen telt, egyensúlyos bor, ízében zamatos cseresznyével, lédús meggyel. Frissítő, jó ivású rozé.

Ára: 3.500 Ft

Kapható: Vino Castillo

+1 Villányi Rozé

A felsorolásunk nem lenne teljes, ha a címlapos bor nem kerülne bele. Riczu Tamástól elég sok bort kóstoltunk már, és az az igazság, hogy nemigen van bennük hiba… tulajdonképpen amikor megtudtuk, hogy ő is küld be rozé bort a tesztünkre, már tudtuk, hogy legalább egy bor biztosan lesz, amit büszkén mutatunk be majd olvasóinknak, és a vakkóstolón el is rabolta a zsűri szívét.

Világos rózsaszín. Intenzív, tiszta, picit fűszeres, piros gyümölcsös illat érett szamócával, cseresznyével, málnával. Élénk, friss, lendületes, meggyes ízvilágú rozé egy kevés frissítő szén-dioxiddal. Szép, kerek, harmonikus korty, sok gyümölccsel és egy kis izgalmas fűszerességgel.

Ára: 2.000 Ft

Kapható: Riczu Tamás

Szerző: Kalmár Borbála
Címlapfotó: Tokaji Balázs/Vince Magazin