A világ egyik legfinomabb levese a maradék kenyeret is újjávarázsolja

2023. október 04.

A maradék kenyér kidobása szinte bűn. Ennek az isteni receptnek a segítségével azonban kenyér többé nem végzi a kukában.

A kenyér kidobása az egyik legnagyobb szívfájdalom a világon. Még akkor is, ha már nem friss, vagy száradófélben van. Néha mégis megtesszük, mert elfogyasztása már nem nyújt élvezetet. Mostantól ennek vége. Az alábbi mennyei recept segítségével még a tényleg menthetetlennek tűnő kenyerek is újrahasznosíthatók. Amelyik konyhában ezt kipróbálják, ott soha többé nem végzi pékáru a kukában.

Francia hagymaleves maradék kenyér felhasználásával

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gourmet Traveller (@gourmettraveller) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók

  • 1,3 kg vöröshagyma
  • 3 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 4 szár kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 1 liter csirke/marha/zöldség alaplé
  • 500 ml vörösbor
  • 500 ml barnasör/stout
  • 1 egész maradék baguette / ennek megfelelő kenyér
  • 1 kg sajtokból (gouda, parmezán, pecorino, füstölt sajt)

Így készül

  1. Szeleteljük fel a hagymát
  2. Egy nagy lábosban olvasszuk meg a vajat és az olívaolajat
  3. Nyomjuk át fokhagymanyomón a fokhagymát, majd süssük aranybarnára a vajas-olívaolajas keverékben.
  4. Adjuk hozzá a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk és keverjük jól össze.
  5. Rakjuk bele a kakukkfüvet és a babérlevelet és alacsony lángon karamellizáljuk a hagymát.
  6. Ha már szépen karamellizálódott a hagyma, öntsük hozzá az alaplevet.
  7. Ezt követően öntsük hozzá a sört és a bort, és alacsony lángon, minimum egy óráig hagyjuk főni. Időnként nézzünk rá, kevergessük meg.
  8. Közben szeleteljük fel a maradék kenyeret és melegítsük elő a sütőt nagyjából 120 fokra. Pirítsuk meg a kenyeret, ha gondoljuk, átdörzsölhetjük fokhagymával a darabokat.
  9. Reszeljük le a sajtokat, szedjük ki a lábosból a kakukkfű szárait és csavarjuk fel a sütő hőmérsékletét minimum 180 fokra. Kapcsoljuk be a légkeveréses funkciót.
  10. Készítsük elő a kis sütőálló bögréket, edényeket. Merjük ki beléjük a hagymalevest, tegyünk mindegyik tetejére sajtot, majd tegyük be őket a sütőbe. Amikor a sajt aranybarnává válik, szedjük a leveses edényeket a sütőből.

Címlapfotó: sheri silver / Unsplash