A világ egyik legfinomabb levese a maradék kenyeret is újjávarázsolja
2023. október 04.
A maradék kenyér kidobása szinte bűn. Ennek az isteni receptnek a segítségével azonban kenyér többé nem végzi a kukában.
A kenyér kidobása az egyik legnagyobb szívfájdalom a világon. Még akkor is, ha már nem friss, vagy száradófélben van. Néha mégis megtesszük, mert elfogyasztása már nem nyújt élvezetet. Mostantól ennek vége. Az alábbi mennyei recept segítségével még a tényleg menthetetlennek tűnő kenyerek is újrahasznosíthatók. Amelyik konyhában ezt kipróbálják, ott soha többé nem végzi pékáru a kukában.
Francia hagymaleves maradék kenyér felhasználásával
Hozzávalók
- 1,3 kg vöröshagyma
- 3 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors (ízlés szerint)
- 4 szár kakukkfű
- 1 babérlevél
- 1 liter csirke/marha/zöldség alaplé
- 500 ml vörösbor
- 500 ml barnasör/stout
- 1 egész maradék baguette / ennek megfelelő kenyér
- 1 kg sajtokból (gouda, parmezán, pecorino, füstölt sajt)
Így készül
- Szeleteljük fel a hagymát
- Egy nagy lábosban olvasszuk meg a vajat és az olívaolajat
- Nyomjuk át fokhagymanyomón a fokhagymát, majd süssük aranybarnára a vajas-olívaolajas keverékben.
- Adjuk hozzá a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk és keverjük jól össze.
- Rakjuk bele a kakukkfüvet és a babérlevelet és alacsony lángon karamellizáljuk a hagymát.
- Ha már szépen karamellizálódott a hagyma, öntsük hozzá az alaplevet.
- Ezt követően öntsük hozzá a sört és a bort, és alacsony lángon, minimum egy óráig hagyjuk főni. Időnként nézzünk rá, kevergessük meg.
- Közben szeleteljük fel a maradék kenyeret és melegítsük elő a sütőt nagyjából 120 fokra. Pirítsuk meg a kenyeret, ha gondoljuk, átdörzsölhetjük fokhagymával a darabokat.
- Reszeljük le a sajtokat, szedjük ki a lábosból a kakukkfű szárait és csavarjuk fel a sütő hőmérsékletét minimum 180 fokra. Kapcsoljuk be a légkeveréses funkciót.
- Készítsük elő a kis sütőálló bögréket, edényeket. Merjük ki beléjük a hagymalevest, tegyünk mindegyik tetejére sajtot, majd tegyük be őket a sütőbe. Amikor a sajt aranybarnává válik, szedjük a leveses edényeket a sütőből.
Címlapfotó: sheri silver / Unsplash