Vince Magazin márciusi lapajánló: fókuszban a prémium chardonnay

2023. március 11.

Márciusi lapszámunkkal elhozunk egy csipetnyi tavaszt: tesztszekciónk középpontjában a chardonnay borok állnak. Persze, mindent csak mértékkel és tudatosan fogyasztunk: itthon borbárokat látogatunk, a Balatonon kéknyelűket, Etyeken buborékokat, Piemontban pedig nebbiolókat kóstolunk. Gasztronómiai rovatunkban kipróbáljuk a lakáséttermeket, és megnézzük milyen a kávé, ha fűszeres.

Chardonnay, a túlélés mestere

A chardonnay szőlőfajtát divat nem kedvelni, de ahhoz kétség sem fér, hogy megkerülhetetlen. A legtöbb borvidéken jól érzi magát, a terroir pedig nem szívesen rajta hagyja kézjegyét. Készíthető reduktívan, vagy hordós érleléssel – mi most ez utóbbikat teszteltük. A mindig tettrekész szakértői zsűri ezúttal két Vince-díjat is kiosztott: egyikük címlapra is került. Spoiler: a másik tétel is volt már címlapos 😉 De érdemes a többiekre is odafigyelni, hiszen számos gyönyörű négycsillagos chardonnay bort is kóstoltunk.

Etyek buborékjai

férfi néz ki a pincészet ablakán
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Ha már szóba került a chardonnay, hát utánajártunk, mi újság az Etyeki Pezsgő háza táján. Utazási rovatunk fókuszába tehát Etyek került, ahol Hernyák Tomi avat be bennünket a legfrissebb újdonságokba. Az Öreghegy is folyamatosan frissül: a Budaprésnek köszönhetően már nem csak szőlőből készül itt pezsgő. Haberl Dániel almákkal kísérletezik: zamatos cidereit kóstolva mi is elcsábultunk.

Ami a magazinból kimaradt: Hernyák Tomi mesél nekünk a Vince online-on!

Autochton fajták nyomában

Istvándy Gergely meghívására vettünk részt idén a Kéknyelű Ízlelő szakmai programján, ahol mi is megkóstoltuk a legfrissebb évjáratot. A kóstolón immár kategorikusan is visszanyúlnak a 3 éves tételekig, így ezek közül is mutatjuk a számunkra legszebbeket. A vérbeli rajongóknak pedig egy kis kéknyelű történelemmel is kedveskedünk.

Ami a magazinból kimaradt: interjúnk Istvándy Gergellyel a Vince online-on!

Hagyományosan minden év január végén mutatják be Piemont ikonikus vörösborainak legújabb évjáratait: idén mi is meghívást kaptunk a Nebbiolo Primára. A Barolók és Barbarescók mellett bemutatjuk a pénztárcabarátabb Roerót, hozzuk a legjobbak legjobbjait, és természetesen azokat is, amelyek itthon is beszerezhetőek.

Tudatos alkoholfogyasztás

rajzolt nő vörösbort iszik
Rajz: Gerencsér Attila/Vince Magazin

Borkedvelők révén mi is fontosnak tartjuk, hogy kóstolás közben ne essünk át a ló túloldalára. Ami nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik, ugyanakkor tagadhatatlanul egy egészségesebb alternatíva. A témában Szik Mátyás örökös bajnok magyar sommelier írt nekünk egy rövid értekezést.

És ha már kellőképpen felvérteztük magunkat, akkor mutatjuk, merre is lehet gyakorolni a tudatos alkoholfogyasztást: három fővárosi és egy vidéki klasszikus borbár titkainak eredt nyomába Sólyom Bence vendégszerzőnk.

Otthon, édes otthon

Néhány éve már fellángolt itthon is a lakásétterem-forradalom, most pedig az ismert okok miatt, ismét reneszánszukat élhetik. A kiváló főzőtudomány már nem elég ezen a téren sem, így most igazán egyedi megvalósítások kulisszatitkaiba pillantunk bele.

A fűszerek különleges szerepet töltenek be életünkben, legyen szó ételekről, vagy éppen borokról. Aki már kísérletezett vele, tudja, hogy só és só között is óriási különbség lehet, hát még ha ennél bonyolultabb ízesítőkkel dolgozunk! Halmai Judit nem fél túllépni a megszokott sémákon, akkor sem, ha történetesen arra kérik, kávékhoz álmodjon meg valami igazán különlegeset.

A Vince Magazin márciusi lapszáma március 11-től elérhető országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Márciusban is tart még előfizetői nyereményjátékunk, így érdemes is ezt most kihasználni!