Borok, mágia és tűzgyújtás – érkezik a Szent Iván-éj

2023. június 01.

Június 24-én, Szent Iván jegyében egy estébe nyúló napon ismét a varázslaté, valamint a helyi boroké, ínyencfalatoké a főszerep Tokaj-Hegyalja szívében.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt Tarcal bájos szállása, a Katica Vendégház. Itt mindenkinek lehetősége nyílik, hogy autentikus környezetben, barátokkal, számos programmal színesítve együtt ünnepeljék meg Szent Iván éjszakáját. A mágikus éj, amely a néphagyomány szerint testi-lelki egészségmegújító és szerelemvarázsló tulajdonságokkal is bír, a napéjfordulót és a csillagászati nyár kezdetét is jelenti.

Palásthy Katalin elmondása szerint a Tokaji borvidéknek, illetve magának Tarcalnak már önmagában is van egy olyan kisugárzása, ami pihentetőleg hat. Egy-két pohár bor némi harapnivaló kíséretében már önmagában is feltölti az embert. Aki viszont még jobban beleásná magát akár a borvidék, akár a misztikum rejtelmeibe, természetesen idén is megteheti. Ráadásul a tavalyihoz képest jóval kötetlenebb formában.

Szent Iván-éji programok

A Katica kertjébe június 24-e délután 15 órától szabad a belépés minden kedves érdeklődő számára. A vendégeket helyi borok és szörpök széles repertoárját felvonultató italpult várja. S ha ez még nem lenne elég, kitelepül a Tarcali Ösvény speciality kávézó finom kávéival és süteményeivel. Mindemellett megismerhetik Hegyalja “komlós felét” is, a BAZ Beer truck ugyanis csapolt és dobozos sörökkel várja a szomjas vendégeket.

A testi-lelki feltöltődést egy meghívott természetgyógyász, Kazai Kinga Népi gyógyászat és a nyári napforduló varázsa című előadása segíti. Az előadáson többek között olyan, napjaink égető kérdéseire keresi a válaszokat, mint hogy hogyan találjuk meg az egyensúlyt a rohanó világunkban, vagy hogy a népi gyógyászat milyen csodás lehetőségeket rejt magában, amivel jobbá tehetjük egészségünket.

17 órakor egy újabb izgalmas mesterkurzus veszi kezdetét. Bor-sajt-sör ízpárosításon vehetnek részt mindazok, akik időben lecsapnak a limitált férőhelyek egyikére. A programon Tokaj három emblematikus szereplőjének termékei kerülnek terítékre. Majoros Laci borász saját pincéjének tételeivel készül, Hlavács József előadásában egy igazi különlegesség, a bormust fúzióval készített BAZ Beer sör mutatkozik be a közönségnek. Az italok mellé Szilágyi Tibor sajtjai kerülnek felszolgálásra.

sajttál mellette egy pohárban bor
Fotó: Katica Vendégház/Tarcal

A tavalyi eseményhez hasonlóképpen 19-kor megkezdődik a mágikus éjszakára való ráhangolódás, amelyben ezúttal handpan dobok lesznek segítségre. Ezt követően 21 órakor kerül sor a Szent Iván éjszakáján elmaradhatatlan tűzgyújtásra, amelyet idén is Tűz-Szer-Tartás, valamint táltos dob kísér majd – ezt a vendégek akár ki is próbálhatják. A programponton Székely Csilla Anita és Székely Csaba lesz majd segítségre. Mindketten évek óta foglalkoznak hasonló mágikus, lélekemelő és spirituális tevékenységekkel.

Tudnivalók

A bor-sajt-sör mesterkurzus kivételével a részvétel az összes programon ingyenes. A mesterkuzusra regisztráció a katica@vendeghaztarcal.hu email-címen lehetséges. A kóstoló ára elővételben 8 ezer forint, helyszínen – elérhető helyek függvényében – 10 ezer forint.

Facebook esemény itt érhető el, a Katica Vendégház oldala pedig itt.

Címlapfotó: Katica Vendégház-Tarcal