Ismét jön a borszalon

2024. szeptember 13.

Egy pohár, kilenc borászat, több mint negyven kóstolható tétel és egy meglepetés várja az érdeklődőket.

Idén májusban nagy sikerrel debütált a Bakony-Balaton régió gasztro-rendezvényei között a Veszprémi Borszalon, ami az ígéretekhez hűen 2024. szeptember 27-én ismét kinyitja kapuit az illusztris veszprémi Vár falai között. A borszalon kínálata ezúttal a magyar vörösborokra lesz hangolva, de meglepetésként a karibi világ aromái is megjelennek majd.

Egy hűvös, patinás pince, a boltíveken derengő fények játéka, dugók pukkanásai, poharak csengőjátéka és több tucat ember jókedvű morajlása… Nagyjából ezek az érzetek és érzések jellemezték májusban az első Veszprémi Borszalon rendezvényét. Ott a szervező és ötletgazda, Zsandár Tamás úgy köszönt el a vendégektől, hogy szeptemberben folytatják az utazást a borkultúra szerteágazó világában.

Őszi borszalon

Az ígérethez hűen az őszhöz közeledve pedig már nyilvános a következő Veszprémi Borszalon időpontja: 2024. szeptember 27-én, a hónap utolsó péntekjén kora este a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának borospincéje ismét átavanzsál borszalonná és várja közönségét. Azokat az embereket, akik szívesen áldoznak szabadidejükből arra, hogy egy igényes sétáló borkóstoló keretében elmélyedjenek a hazai borkultúra sokszínűségében. Akik szívesen játszanak új ízekkel, aromákkal, akik szeretnék személyesen, de kötöttségek nélkül megismerni a legjobb magyar borászokat és az felfogásukat a borkészítésről.

„Hosszú évek tapasztalatából kiindulva láttuk, hogy egyre többen vannak azok, akik a közös borozást már úgy fogják fel, mint egy közösségi kulturális eseményt. Azért vesznek részt, mert gazdagíthatják ismereteiket és új tapasztalatokat szerezhetnek a borok világában, miközben jól érzik magukat egymással. Az első Veszprémi Borszalont ennek szellemében szerveztük meg. Most szeptemberben újra visszatérünk, de ahogy nincs két egyforma évjárat, úgy a borszalon kínálata is egy kicsit megújul majd” – mondta Zsandár Tamás, a Borszalon ötletgazdája.

Hogy mik ezek az újdonságok, arra könnyen választ ad a szeptemberi Borszalonra érkező borászatok listája:

  • Bock pincészet – Bock Valér / Villány
  • Maul Zsolt / Villány
  • Vinatus szőlőbirtok és pincészet / Villány
  • TOTHborbirtok / Pannonhalma
  • Fehérvári Borbirtok / Somló
  • Balatoni vörösök by Zwack Izabella borkereskedés
  • Légli Géza / Balatonboglár
  • Török Csabi 2 HA / Szent György-hegy
  • Szászi Birtok / Szent György-hegy

Veszprém és a vörösek

A szervezők ezúttal a vörösborokra hangolták a rendezvényt. A meghívott kilenc borász és borászat néhány könnyedebb fehér és rozé mellett főleg első rangú vörösborat kínálja majd a vendégeknek. Összesen több, mint negyven tételt.

De, hogy hogyan érdemes elkezdeni egy ilyen utazást az ízek és aromák világában, abban Bock Valér, a villányi Bock pincészet tulajdonosa segít gyorstalpalójával.

„Ahány ember, annyi különböző ízlésről beszélhetünk a borok világában is. Valaki a fűszeres, magas savtartalmú borokat szereti, más könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú tételekre szavaz. Viszont mindenkire igaz, hogy elsősorban a harmóniát keressük a borokban. A vörösboroknál is érdemes úgy felépíteni a kóstolónkat, hogy a könnyedebb tételektől haladunk a testesebb társaik felé. Közben pedig, hogy megpihenjenek az ízlelőbimbóink, nem árt beiktatni egy könnyű fehérbort, vagy rozét a listába. Habár a vörösborok az utóbbi időben némileg háttérbe szorultak a többi fajtához képest, sokszínűségükből és izgalmasságukból semmit nem vesztettek. Mi magyarok számos tradicionális fajtával büszkélkedhetünk, mint például a kékoportó, a kékfrankos vagy éppen a kadarka. Az pedig már a borászok merészségén és persze az éghajlaton is múlik, hogy ezekből milyen vörösborok, vagy éppen rozék, esetleg sillerek készülnek.”

A Bock pincészet történelme egészen a 19. századik nyúlik vissza, olyan évekről mégis alig vannak feljegyzések, amikor már augusztus közepén neki kellett állni a szüretnek. Az idei aszályos esztendő miatt viszont hamarabb előkerültek a puttonyok és a prések. Mire elérkezik a Borszalon szeptember végi dátuma, jó eséllyel végezni is fognak a szüreti munkákkal.

„Veszprémbe egészen biztosan készülünk majd újborral. A nagy klasszikusok közül viszünk magunkkal a Capella 2011-ből, de a cabernet és merlot házasításából készült cuvée-nket is kóstolhatják a gyümölcsösebb vörösborok kedvelői” – árult el részleteket Bock Valér a veszprémi készülődésből.

Egy meglepetés is lesz

A Veszprémi Borszalon menetrendje most sem változott. A vendégek érkezéskor kapnak egy borospoharat, utána pedig rájuk lesz bízva, hogy milyen irányt véve és milyen tempóban látogatják meg a borászok standjait, hogy kis kortyonként minél több tétellel megismerkedjenek.

A szeptemberi esemény a különleges borok mellett tartogatni fog még egy meglepetést. Halász Bence bartender jóvoltából rumkülönlegességek is megjelennek majd, becsempészve az este hangulatába egy kis karibi életérzést is a történelmi Vár falai közt.

A szeptemberi Veszprémi Borszalonra jegyek már kaphatók személyesen a Wine&Vinyl bakelit- és borbárban (Veszprém, Szabadság tér 2.) nyitvatartási időben.

Veszprém 2024. szeptember 27-én várja a borrajongókat az őszi borszalonon.

Címlapfotó: Mihály Köles / Unsplash